האם מותר לקרוא מכתב אישי בשבת

  • ג' אלול התשע"ה

שאלה

1. האם מותר לקרוא מכתב אישי בשבת? 2. האם מותר להשתמש במעטפה כסימניה לתהילים בשבת? 3. האם מותר לעשות מים אחרונים בשירותים? 4. האם מותר לשחוט ביום טוב חיות? 5. האם מותר לעשות הפרשת חלה בשבת או ביום טוב אם שכחו להפריש?

תשובה

שלום וברכה

1. מותר.

2. כן.

3. לא.

4. ילקוט יוסף שחיטת בהמות אף על פי שהיא צורך אוכל נפש ומותרת ביום טוב מעיקר ההלכה, מכל מקום המנהג בזמן הזה ברוב תפוצות ישראל שלא לשחוט שום בהמה ביום טוב. וכן ראוי להנהיג בכל מקום, מפני ריבוי התקלות הנגרמות על ידי זה בשיווק הבשר ובמכירתו, שבאים לידי חילול יום טוב. ובפרט שבזמן הזה כל האיטליזים משתמשים במקררים חשמליים, והבשר שנשחט מערב יום טוב נשאר טרי כיום הלקחו, לא כהתה עינו ולא נס ליחה.שחיטת עופות מותרת גם בזמן הזה, ואפילו כשחל יום טוב אחר השבת. [ויש נוהגים להחמיר ביום טוב של ראש השנה], ובלבד שיהיו עופות המוכנים לאכילה, אבל תרנגולת העומדת להטיל ביצים או לדגירה אסור לשוחטה ביום טוב מבלי שיזמין אותה לשחיטה מערב יום טוב. ולכן תרנגולות המטילות שמצויות במשקי הלול השונים אסור ליקח מהם ביום טוב לשחיטה, אלא אם כן הזמינם מערב יום טוב.

5. אסור להפריש ואסור לאכול. בחוץ לארץ מותר לאוכל ללא הפרשה וישמרו פרוסה אחת למוצ"ש או מוצאי חג ואז יפרישו את זה לחלה.