שאל את הרב - כללי

איפה הנסיון של אברהם אבינו בעקידת יצחק אם הוא ניבא שהוא יחזור?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב. עלתה לי שאלה לגבי עקידת יצחק. כתוב שאברהם אמר לבנים שלו, שהוא והנער (יצחק) ילכו, "ונשובה אליכם" רש"י מפרש, שאברהם נבא שהוא והנער יחזרו. אז בעצם, מה הנסיון פה כולם אומרים על אברהם שהדבר הנ"ל מוכיח כמה שהוא צדיק. אבל הוא ידע בעצם שהוא לא הולך לעשות כלום לבן שלו. שאלתי את השאלה הזאת את הרב אמנון יצחק. הוא ענה לי: שאברהם ניבא שיצחק יחזור. אבל הוא לא ידע אם הוא יחזור איתו חי או מת. אבל לא רציתי להקשות על הרב, ואני בא לשאול אותך פה, אם נסתמך על מה שאמנון יצחק אמר, אז איזו נבואה זאת בכלל גם אני יכול להגיד שהוא יחזור עם הבן שלו - חי או מת. זה ברור, אז אין פה שום נבואה, לא כן ובכלל, איך הוא יחזור איתו מת הוא היה צריך להקריב אותו (אם אני לא טועה) בכך שהוא ישרוף אותו, אז הוא כבר לא עם גוף אפילו. הוא יהיה עפר. אז איך הוא יחזור איתו אפילו מת אני מקווה, הרב, שהבנת את השאלה שלי. ואשמח אם תוכל לענות לי עליה, שבת שלום, ארז :-)

תשובה

שלום וברכה

ישנו מושג של ניבא ולא ידע מה ניבא, דהיינו שאברהם אמר דברים שלא היה יודע את פירושם אלא נבואה נזרקה לתוך פיו, אבל כוונת אברהם היתה כפשוטו שהוא יביא את עצמותיו, שלא ייהפכו לעפר וכן כתב רבינו בחיי על בראשית פרק כב פסוק ה (ה) ונשובה אליכם - היה בדעתו של אברהם להשיב עצמותיו עמו ולכך אמר ונשובה אליכם בלשון רבים:

בהצלחה - בנימין שמואלי