אמונה

חזקיהו שראה ברוח הקודש שבנו יהיה רשע

  • י"ב אלול התשע"ה

שאלה

במסכת ברכות מסופר על חזקיהו שראה ברוח הקודש שבנו יהיה רשע .. איך יכול להיות שהוא ראה זאת "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים" וכן גם פרעה הרי הוא עוד לא נולד וה' גזר שהוא יעביד את עם ישראל 400 שנה אז על מה הוא מקבל עונש ? אני יודע שאם יש אחד רשע ואחד שצריך לקבל צער או משהו אז ה' מפגיש בינהם ואז הוא מקבל תצער והוא קיבל את מה שהוא רצה לעשות אבל פרעה לא רצה בכלל כלום הוא עוד לא נולד ... אני מקוה שהסברתי את עצמי טוב

תשובה

שלום וברכה

1. כבר נתקשו כל הראשונים בסתירה שבין הידיעה לבחירה וגם כאן הבחירה שלו הייתה חופשית והידיעה של חזקיהו הייתה שהוא יבחר ברע מרצונו, הרי בסופו של דבר הוא חזר בתשובה ורואים שאכן היה לו כוח בבחירתו להשתנות מרע לטוב. דבר זה היה יכול להתרחש אף קודם לחטא אלא בהתעצמות של מנשה שלא לחטוא כלל ועיקר.

2.הקב"ה לא גזר כלל מי ישעבד את עם ישראל, זה היה בבחירה חופשית של המצריים ומלכם.