שאל את הרב - כללי

גילוח בסכין לגבר?

  • י"ט אלול התשע"ה

שאלה

האם יש מקומות בגוף שמותר לגבר לגלחן בסכין? 2. האם יש מקומות בגוף שאסורים לגמרי בגילוח בין בסכין\מספריים\מכונה?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

[אין התייחסות בתשובה זו לשערות הראש או איזור הזקן - רק לשיער שבשאר הגוף.]

מוכח מהגמרא בשבת (נ:) שאם גבר עושה פעולה של יפוי, אמנם כוונתו למנוע לעצמו צער [ולא משום היפוי שבדבר], מותר.

אם כן, המוריד שער בשאר מקומות שבגוף (חוף מבית השחי ובית הערוה), שאין דרך הנשים לעשות כן, אם עושה כן משום צער ולא משום יפוי , מותר (גם בסכין);

אמנם אם אינו עושה כן משום צער אז אסור מדרבנן לגלח בתער גם בשאר מקומות שבגוף, לפי שדומה לתיקון הנשים.

ולגבי שיער בית השחי ובית הערוה  בפרט, שדינם בזה יותר חמור הואיל וכן הוא דרך הנשים להתיפות, יש לברר  אם יש מציאות כיום של גברים רבים (יהודים) שנוהגים בזה [לא מספיק יחידים]. ואם יתברר לך שזה כן כבר מנהג המקום שגם אחוז גדול וניכר של גברים עושים את זה, אז נחשב הדבר למעשה של יפוי הנהוג גם אצל גברים ולא שמיוחד רק לנשים - ואז מותר להוריד  אותן שערות. אבל אם עדיין הדבר מיוחד בעיקר לנשים (או אפילו אם רק אחד מהם לא עושים הגברים, כגון אם יש אחוז ניכר של גברים שמורידים מבית השחי, אבל אין את האחוז הזה לגבי הורדת שערות בית הערוה) , אז נשאר הדבר באיסורו ואסור הדבר מדרבנן, ואסור לו להוריד את אותן השערות; ולא מצאנו בנוגע לאיסור זה את ההיתר של מפני הצער

בברכה,

רב נחום