האם מותר לירוק על הרצפה בבית הכנסת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב. בבית הכנסת שלנו ישנם מספר מתפללים מאחד החסידויות שנוהגים לירוק על הרצפה בזמן אמירת "עלינו לשבח". המעשה הזה הוא דוחה ומעורר תחושה של גועל נפש אצל כמה מהמתפללים. ולפי דעתי יש בזה משום ביזוי המקום. השאלה שלי, מה מקור המנהג הזה והאם המנהג הזה הוא נכון, והאם מותר לעשות בבית הכנסת מעשה שמעורר גועל נפש והאם מותר לבקש מהם לחדול מהמנהג הזה תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

נכון שיש להיזהר מלרוק בבית הכנסת וכמו שכתב בספר בן איש חי - הלכות שנה ראשונה - פרשת ויקרא [י] מידת חסידות הוא שלא לירוק כלל בבית הכנסת, אלא יבליענו במטפחת, כדי שלא יתראה הרוק באויר בית הכנסת, ואם יש שם איזה מחצלת וכיוצא פרוסה על גבי הקרקע, ישחה הרבה עד המחצלת ויזרקנו תחת המחצלת, ואם אין לו לא זה ולא זה, והוצרך לרוק בקרקע בית הכנסת, יזהר לשפשפו ברגליו.

אבל המנהג לרוק בעלינו לשבח מקורו טהור מהט"ז יו"ד סי` קע"ט סק"ה עיין שם, וכן נהגו רבים, אבל יש לעשות זאת בעדינות יתירה ואין צורך לרוק הצורה מובלטת.

בהצלחה - בנימין שמואלי