שאל את הרב - כללי

שתי שאלות על ארבעת האמהות ושלושת האבות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לאחר קריאה בספר התנך רציתי לדעת האם יש סיבה מיוחדת ואולי נסתרת לכך ששלושת האמהות היו עקרות (שרה, רבקה ורחל) ורק לאחר תפילה בעצם הם הולידו את הבנים הנבחרים. זאת ועוד האם ישנה סיבה לכך שדווקא הבנים המובחרים אינם הבכורים דוגמת יצחק, יעקוב, יוסף. ודווקא הם המובחרים נולדו רק לאחר תפילה לארבעת האמהות. תודה מראש שלומי

תשובה

שלום וברכה

במדרש (בראשית רבה פרשה מה) ביארו את העניין כך על הפסוק "ויבא [אברהם] אל הגר ותהר [מיד], רבי לוי בר חייתא אמר מביאה ראשונה נתעברה. אמר רבי א"ר חנינא בן פזי הקוצים הללו לא מתנכשים ולא נזרעים, מאיליהן הן יוצאים ומתמרים ועולים, החיטים הללו כמה צער וכמה יגיעה עד שלא יעלו. ולמה נתעקרו האמהות, ר` לוי משם רבי שילא דכפר תמרתא ורבי חלבו בשם ר` יוחנן שהקב"ה מתאוה לתפלתן ומתאוה לשיחתן שנאמר (שיר השירים ב) יונתי בחגוי הסלע יונתי בחגוי למה עקרתי אתכם בשביל הראיני את מראיך השמיעיני את קולך". וגם ההערה השניה כיוונת לדעת חז"ל (שבת קמו ע"א): אמר רבי אבא בר כהנא, עד שלשה דורות לא פסקה זוהמא מאבותינו, אברהם הוליד את ישמעאל, יצחק הוליד את עשו, יעקב הוליד שנים עשר שבטים שלא היה בהן שום דופי".

דהיינו שהזוהמה שהיתה באברהם כתוצאה מהחטא הקדמון יצאה והתבררה בישמעאל, ואח"כ יצא יצחק כשהוא נקי יותר, וגם בו עדיין היתה זוהמה שהתבררה בעשיו, ואח"כ נולד יעקב טהור וקדוש.

בהצלחה - מנשה ישראל