שאל את הרב - כללי

מאיין נובעות המחשבות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מאיין נובעות המחשבות ישנן מחשבות שאנחנו מפתחים בשיכלנו כתוצאה מחשיבה או התבננות בדבר המופיע לפננו או הנמצא בחיינו (עבר , הווה, עתיד) אבל יש סוג נוסף של מחשבות שהן יצירה חדשה , והן לא נובעות מ"גירוי סביבתי " , האם הקב"ה מוליד בתוכנו מחשבות האם כך מתחוללים נסיונות ומאבקים בין יצר הטוב ליצר הרע ואם כן , אזיי לאדם אין בחירה במה לחשוב אלא רק מה לעשות עם מה שהוא חושב ... זה לא צמצום של חופש הבחירה

תשובה

שלום וברכה

אכן, מבואר בספרים כי מזדמנים לאדם בהשגחה כל מיני מראות וסיטואציות שונות, ומתוך כל מה שיש במאגר המח נוצרים המחשבות הפנימיות עליהן את מדברת, ולכל אדם מזמנים בדיוק המראות והמאורעות בכדי להביא אותו לנקודת הבחירה הפרטית האישית שלו, ואין דומה מי שחי בחברה פתוחה לבין מי שחי בחברה יותר סגורה.

לכל אחד ישנו נקודת בחירה אחרת בהתאם לשליחות שלו בעולם, ולאחד נקודת הבחירה בטוב קשה יותר ולאחר קל יותר, אבל תמיד תמיד נשארת כח בחירה שנוכל לבחור בעצמינו בטוב או ברע, אף שלא תמיד השיקול הוא אותו דבר. במסגרת השכר והעונש, מביאים בחשבון את כל הפרטים האלו, כמובן.

בהצלחה - מנשה ישראל