שבת

מה זה עירוב?

  • כ"ד אלול התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לדעת מה זה עירוב ומה זה טלטול? והאם אפשר לצאת שבשת עם שעון או שרשרת במקום שאין בו עירוב או שזה נחשב לטלטול?

תשובה

לכבוד השואל,

פרטי ההלכות תוכל לראות כאן: https://www.hidabroot.org/article/57603

"עירוב" - עושים במקלות וחוטים צורת פתח ארוך מסביב לשטח שאינו רשות הרבים מן התורה; וזה נותן לו דין של רשות היחיד ומותר להוציא חפצים מן הבית בשבת לאותו איזור.

איסור טלטול מתיחס הרבה פעמים להוצאת חפץ מרשות לרשות בשבת, כגון מן הבית (רשות היחיד) לבחוץ, איפה שהמון אנשים עוברים (רשות הרבים) שזה אסור ונחשב כאחד מן שלשים ותשע מלאכות האסורות.

הפוסקים הבאינו שאסור לצאת עם שעון רגיל במקום שאין עירוב.

נהגו לצאת בתכשיטין כמו שרשרת לתכשיט.

בברכה,

רב נחום