אמונה

השתדלות ואמונה

  • כ"ז אלול התשע"ה

שאלה

שלום רב, אני תמיד בהתלבטות עצומה עם עצמי מתי עשיתי את כל ההשתדלות שלי ועכשיו להשאיר לקב"ה לעשות את שלו? בעניין הפרנסה, בעניין ההתמודדות עם הפרעת החרדה שלי ועוד ועוד... כי יש כאלה שיגידו שההשתדלות אינה נגמרת לעולם ואז אני נשארת עם תחושה של ביקורת עצמית של, "לא עשיתי מספיק ולכן זה אשמתי אם אין או אם לא החלמתי" וכו'...

תשובה

שלום וברכה

יש לדעת שהשתדלות סבירה היא כפשוטה. משהו סביר לא יותר מידי ולא קשה מידי.

כאשר משתדלים למצוא עבודה בדרך רגילה כמו רוב בני האדם ומשתדלים ברפואה בהליכה לרופא מתאים זוהי השתדלות סבירה ולא צריך לעשות יותר.

חשוב לדעת דבר נוסף שאין לחשוב לעולם שהעבר היה יכול להיות שונה אם היינו עושים משהו. כל מה שכבר קרה היה בגזירת שמיים ולא ניתן לשנות מאומה כלל. על כן לעולם אין מקום להתחרט ולכעוס על עצמינו ואי אפשר לומר אילו היינו עושים כך וכך היה אחרת.