אמונה
האם על החוזר בתשובה להסיר קעקוע שיש לו???
- כ"ה אדר א' התשע"ד
שאלה
שלום לכבוד הרב. אם עשיתי כבר 2 קעקועים , ועכשיו אני בתהליך של התחזקות אז אני צריך להוריד אותם איך אני מתקן את זה
תשובה
שלום וברכה
אם כי אני יודע שישנה איזו שמועה מהלכת שאין חיוב הלכתי להסיר קעקוע שנעשה בעבר. אני סבור שההיפך נכון וכי יש להשתדל להסיר קעקוע שנעשה בעבר, בטעות. לעת עתה, לא מצאתי תשובה מחכמי התורה המקילים בזה, והעיון שלי מעלה כי יש להחמיר ולהסיר את הקעקוע.
א. בתוספתא מסכת מכות (פרק ד, ויש דפוסים שזה נמצא בפרק ג) כתוב כך: "הכותב כתובת קעקע בבשרו של חבירו, שניהם חייבין [וברמב"ם מפורש שהדברים אמורים כשזה שעשו בו את הקעקוע סייע בתנועתו למקעקע], קולפו באיזמל פטור".
ומפורש כי גם מי שהתחייב על מעשה קעקוע, הרי שאם בעתיד הוא יצליח להסיר את הקעקוע הוא ייפטר מחיובו, [עם כי טעון בירור נוסף אם זה מתקן למפרע את האיסור, כי על פניו לא נראה שאיסור קעקוע הוא לאו הניתק לעשה, אבל ניתן ללמוד מהדברים שיש עכ"פ תועלת מהסרת הקעקוע].
בנוסף לכך מצאתי דברים מפורשים בספר מנחת חינוך (מצוה לב - מוסך שבת - המוחק אות ד) שבאיסור קעקוע ישנו מלבד עצם האיסור, גם משום איסור הליכה בחוקות הגויים, וכמשמע מכל דברי הראשונים שזה היסוד לאיסור הקעקועים, ומשכך הרי בנוסף לעצם עשיית הקעקוע, כל עוד שהקעקוע נמצא על הגוף יש בכך משום הליכה בחוקות הגויים, וכשמסיר את זה מהגוף אזי אף אם נאמר שאין בכך תיקון והפקעה של האיסור שכבר נעשה בעבר, אבל מכל מקום יש כאן משום הפסקת ההליכה בדרכי הגויים, וכדין הסרת לבוש מסויים המיוחד לגויים.
[וזה לשון המנחת חינוך שם: "נראה לעניות דעתי, המוחק כתובת קעקע בשבת חייב, שיש כאן מעשה תיקון, כי לישראל אסור מחמת חוקות הגויים, אף כי רק בשעת העשיה לוקים מגזירת הכתוב, אבל עכ"פ להיות כן על בשרו אינו נכון לישראל"].
אם בעתיד אמצא סימוכין לשיטה אחרת המקילה בזה אפרסם את זה כאן באתר.
בהצלחה - מנשה ישראל
שוב דברתי עם אחד מגדולי ההוראה שליט"א ואמר לי כי הוא דיבר בעניין זה עם גדול הדור מרן רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל ואמר לו שאין חוב להסיר קעקוע, גם משום שהסרת הקעקוע קשור ביסורים וטיפולים קשים ויקרים ואין חובה לעשות כך בכדי להינצל מאיסור הליכה בחוקות הגוי. וכמובן שדברים אלו קובעים את ההלכה למעשה.
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il