אמונה

תאווה איך מתגברים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום , כבוד הרב.. תודה רבה על הזמן שאתה מקדיש עבורי. אתמול עשיתי מעשה לא טוב, ציערתי את אבא שלי ואין לי מילים לתאר עד כמה שאני כועסת על עצמי ומתחרטת, אוקיי, אז הבעיה הגדולה שלי היא שאני בחורה שאוהבת לקנות הרבה דברים ומסתכלת על משו וחייבת לקנות אותו, אפשר לקרוא לזה חמדנות או פזרנות או תאווה מאוד גדולה לרכוש, שאני חושבת שזה מה שבסופו של דבר יעשה לי טוב אבל כמובן בעולם השקר הכל נראה טוב. וגם אחריי שבזבזתי מהכסף שלי על כל מיני שטויות שהיום במבט אחורה לא היו שוות את המחיר ששילמתי עליהם (בסביבות 2000 שקל שבזבזתי מכסף שהרווחתי בכוחות עצמי) אתמול בעוונתי הרבים , העזתי לבקש מאבא שלי שיקנה לי משהו.. איזה שמלה שלא היה לי מספיק כסף לקנות אותה, אמרתי לו שהיא עולה 300 ומשו וגם "גררתי" אותו לבוא איתי עד לחנות ולחכות איתי שם. מה זאת אומרת גררתיי, אבא שלי רצה לעשות משו אחר ובסוף הלך איתי. וגם המתין הרבה זמן כשמדדתי את הבגדים אז בחנות ראיתי ת`שמלה ופתאום היצר הרע גרם לי לא לרצות אותה , ופתאום רציתי שמלה אחרת - יותר יקרה כבר 400 שקל ! ואמרתי נוסיף גם חולצה שעלתה 130 שקל (מחיר מוגזם לחולצת טריקו שהיה נראה בעיניי ככלום) והוספתי עוד פריט ויאאללה בלי לחשוב בכלל הלכתי לקופה. אבא שלי היה צריך לשלם לי על 3 פריטים 600 שקל!!!!!!!!!! המוכר לא רצה לעשות הנחה והוא נאלץ לשלם את המחיר המלא. אבא נבהל אמר -"זה המון איך אני ישלם את זה" לקחתי את החולצה הורדתי אותה אמרתי בלי החולצה! אבא שלי התעקש שאני ייקח אותה...במילים האלו :" קחי גם את החולצה לא נורא ! מה את רוצה שאני יהרוס לך את כל הכיף שלך"(כמובן בנימה קשה ) בסוף יצאנו עם חסרון של 600 אבא אמר : אמרת רק 300 בסוף 600!!!" וכשהגיע הביתה אמא שאלה למה ב600 שקל והוא אמר " מה את רוצה תיקח אותי עד לשם ואני לא יקנה לה" האמת כואב לי , אבא משלם לי שיחות טלפון, ושיעורי נהיגה, וזה יוצא הרבה ואני עוד הכבדתי עליו! והכל בגלל תאווה שאני לא מצליחה לצאת ממנה.. ועכשיו בא לי להחזיר הכל לקבל את הכסף ולהביא לאבא שלי. אבל זה בלתי אפשרי בחנות הזאת להחזיר פריטים. מה עליי לעשות כבר לא בא לי על הבגדים. וגם האמת הם טיפה פחות ממה שההלכה דורשת כי השמלה מגיעה עד הברכיים. מה לעשות איך מתקנים עוול של פגיעה בכיבוד הורים אבא שלי חשוב לי יותר מהכל ! ואיך מתגברים על תאווה לרכוש לעבוד כדי להחזיר את הכסף זה גם לא רעיון כי אמא שלי נגד שאני ילך לעבוד תרגיש נוח לענות מתי שנוח לך. תודה רבה !! רחלי

תשובה

שלום וברכה

אם אפשר להחזיר את הבגד שאינו עומד בדרישות ההלכה עלייך להחזיר את זה ולהחליף לחצאית כשרה, כי איך תלכי בחצאית שאינה כשרה. ולגופו של עניין, ההתגברות על חמדות ובזבזנות צריכה ללכת בשלבים ולהתחיל להתעקש עם עצמך על דברים קטנים כממתקים ודו` שלמרות רצונך העז לקנותו אל תקני, ותשברי את עצמך, וכך לאט לאט תלמדי להתגבר על יצר הרכושנות שלך.

מומלץ מאוד לגשת אל אביך ולהסביר לו את היצר שיש לך ולבקש ממנו שיעזור לך להתגבר על מידה זו, דהיינו שבמקרה של ניסיון יתעקש שלא לקנות לך והסבירי לו שלמרות שתרצי בשעת מעשה את הדברים הרי את לא צריכה אותם, ואינך מעוניינת בהם לאחר מכן, וכך הוא גם יפויס על המקרה וגם תוכלי להתמודד עם היצר של הרכושנות. קחי א ת יצר הרכושנות שלך למען יראת שמיים, חימדי להיות הטובה ביותר ביראת שמים ואל תוותרי על כל מידה טובה שאת יכולה לרכוש בהצלחה – בנימין שמואלי