אמונה

השולחן ערוך והתורה שבעל פה

  • ט' תשרי התשע"ו

שאלה

שלום רב, איך ניתן לדעת כי ההלכות שבשולחן ערוך הן בדיוק ההלכות שנמסרו למשה רבנו בתורה שבעל פה? איך אפשר להבטיח שלא עברו עליו שינויים ותהפוכות ששינו את הכוונה המקורית של התורה שבעל פה בצורה דרמטית במהלך אלפי השנים? (במילים אחרות- מי אמר שהגישה האורתודוקסית המקובלת היא זו שנמסרה למשה רבנו בהר סיני לפני 3300 שנה?)

תשובה

שלום וברכה,

אדם אחד - שמעביר מידע לאדם שני - שמעביר את המידע לאדם שלישי - יוצר לבסוף טלפון שבור.

אולם, עשרה אנשים - אשר מעבירים מידע לעשרה אנשים - שמעבירים את המידע לעשרה אנשים - לא יצרו לעולם טלפון שבור. כי אם אפילו אחד יטעה, אז מיד תשעה אנשים יתקנו אותו!

זה ההבדל בין דתות שמבוססות על סיפור יחיד (טלפון שבור), לבין היסטוריה שמבוססת על מאורע המוני שכל העם ראה, ומיליונים מעבירים את המצוות ופירושיהם מדור לדור.

וכהוכחה, רק הבט וראה כיצד לאחר 2000 שנות גלות חזרו יהודים מכל קצוות תבל עם אותן תפילין, אותה ציצית, אותה שבת, אותו סדר פסח וכו' וכו'. כך שלא ניתן לומר שהתורה שבכתב או שבעל פה נשכחה ח"ו. לכן לא נמצא מחלוקת בגמרא האם תפילין צריכות להיות מרובעות או שחורות וכיוצא באלו השאלות. המחלוקות בחז"ל עוסקות תמיד בפרטים הקטנים, ולא בעיקרים שמוסכמים בפי כל. הדבר דומה לעץ שיש לו גזע גדול ועצום, רק שמתפצלים ממנו ענפים שונים. כך גם התורה שבעל פה היתה מקובלת וידועה לכל חז"ל, והמחלוקות היו רק בהבנת הפרטים הקטנים שנוגעים למצוות.

ראה גם:

http://www.hidabroot.org/he/article/2587

נ.ב.

חפש בבקשה בגוגל את המילים "שיחה גורלית". בחוברת קצרה זו תמצא תשובה מורחבת לשאלתך, ולשאלות נוספות בנושא חשוב זה.

בברכה,

דניאל בלס