שאל את הרב - כללי

רות באה מבלק ובלק הוא מדיני אז איך רות מואביה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

רות באה מבלק ובלק הוא מדיני אז איך רות מואביה

תשובה

שלום וברכה

כוונת לשאלת הגאון מהר"י מטראני וזה לשונו:

תמוה לי, מה שאמרו חז"ל ברות שהיתה בתו של עגלון בנו של בלק, והרי בלק מנסיכי מדין היה וכשמת סיחון מינוהו עליהם המואבים לצורך שעה, ואיך אמרו במסכת יבמות על דוד שאמר דואג עליו שלא היה ראוי לבא בקהל מכיון שהוא בא מרות המואביה, עד שנתחדשה להם הלכה עמוני ולא עמונית, ותירץ שמכיון שבלק היה בשעת הגזרה מלך מואב, נכלל אף הוא בכלל האיסור שלא להביא בקהל ישראל מהמואבים.

ויש מתרצים כי הדין שבאומות העולם נקבע הצאצא לפי הפגם שבשני ההורים ואם כן אם בלק נשא אשה מואביה, הרי שזהות הילד היה נקבע גם לפי האם, והיה נכלל בכלל האיסור לבוא בקהל.

בהצלחה - מנשה ישראל