שאל את הרב - כללי

חסד

  • כ"ט תשרי התשע"ו

שאלה

שלום הרב, השבוע עליתי על אוטובטס לטבריה מירושלים. האוטובוס כמעט מלא, ואז עולה אישה כבת 65 לערך, מתחיחה לצעוק שמגיע לה לשבת במקומות הראשונים ומצפה שמי שיושב שם יקום. הוא לא קם. ואז צעקה על נוסעים אחרים שיקומו לה. האם ראוי היה לקום? יש כל שעה אוטובוס לטבריה. אין החזר כספי לנוסעים שכבר שילמו (לפני שהגברת עלתה). אנשים הגיעו מספיק מוקדם כדי לתפוס מקום ישיבה. זוהי נסיעה של כמעט 3 שעות. ברכה והצלחה. יישר כח.

תשובה

שלום וברכה

ילקוט יוסף קצוש''ע יורה דעה סימן רמב, רמד - מהלכות כבוד רבו ותלמידי חכמים :  יב היושב באוטובוס ונכנס תלמיד חכם או זקן והגיע סמוך אליו תוך ד' אמותיו כשני מטר והוצרך לעמוד בפניו כפי הדין והחכם או הזקן נשארו עומדים תוך ד' אמותיו מאחר ואין מקום פנוי באוטובוס צריך לתת לו את מקומו לשבת ואינו רשאי לשבת כל זמן שהתלמיד חכם או הזקן נשארים עומדים ובאביו וברבו חייב לעמוד כמלא עיניו ואם הוא חולה או נכה ח''ו שאינו יכול לעמוד באוטובוס אנוס רחמנא פטריה וכן אם החכם או הזקן עומדים במרחק יותר מארבע אמות מהיושב שהוא אדם בריא ראוי לו לנהוג בזה לפנים משורת הדין ולפנות לו את מקומו לשבת באוטובוס שיש בזה גם כן מצותגמילות חסדים ובפרט אם הוא בן תורה שראוי לו לקיים דברי חז''ל שיהא שם שמים מתאהב על ידך וכמו כן ראוי ונכון מאד לקום מפני אשה הנמצאת בחודשי הריונה כשאין לה מקום לשבת באוטובוס שיש בזה גם משום מצות גמילות חסדים ובפרט בן ישיבה יעשה כן