שבת

האם מותר לשאת אמצעי הגנה עצמית בשבת?

  • ל' תשרי התשע"ו

שאלה

כבוד הרב שלום, האם לאור המצב הביטחוני, מותר לשאת בשבת ובחג אמצעי להגנה עצמית? תודה.

תשובה

שלום רב,

במקומות שהאויבים שכיחים בהם, יש לנשק דין של כלי שמלאכתו להיתר, ולכן מותר לטלטלו לצורך כל שהוא, אבל שלא לצורך כלל אסור לטלטלו.

ואם הוא נמצא במקום שאין בו חשש סכנה, אם משתמשים בו להרתעת אויבים או עבריינים, יש מחלוקת אם יש לנשק גדר כלי שמלאכתו להיתר או כלי שמלאכתו לאיסור, ועל כל פנים לכל הדעות מותר לטלטלו לצורך גופו או מקומו, ולכן מותר לטלטלו לשם הרתעה, כי זה נחשב טלטול לצורך גופו. ולכל הדעות אסור לטלטלו שלא לצורך כלל.

אמנם אם הוא נמצא במקום שאין בו חשש סכנה, וגם לא משתמשים בנשק להרתעה אלא הוא מוצנע בארון, דינו כמו מוקצה מחמת חסרון כיס, ואסור לטלטלו אפילו לצורך גופו ומקומו (ראה שו"ת דברי יציב חלק א' חלק אורח חיים סימן קמח אות ג, וארחות שבת חלק ב' פרק יט סעיף סב).

כל האמור הוא במקום שישנו עירוב, אולם במקום שאין עירוב, אסור לטלטל את הנשק ברשות הרבים, אלא אם כן הדבר נחוץ מחמת חשש סכנה הדוחה את השבת (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן שא סעיף ז, וארחות שבת חלק ג' פרק כח סעיף קפח).

בשורות טובות,

הלל מאירס