תפילה וברכות

מה המקור שהעולה לתורה עומד ליד הבימה?

  • ז' חשון התשע"ו

שאלה

שלום רב, יש נוהגים שאחר שסיים העולה לברך ברכה אחרונה של קריאת התורה, אינו חוזר מיד למקומו, אלא עומד בצד השמאלי של הבא אחריו, עד שהבא אחריו יסיים את קריאתו, ויש סמך נכון למנהגם. אשמח לדעת מה מקור מנהג זה ומה הסיבה? בתודה ובברכה!

תשובה

שלום רב,

המקור הוא מדברי הרמ"א אורח חיים (סימן קמא סעיף ז) שכתב, ולא ירד עד שעלה כבר הראוי לקרות אחריו. וטעם הדבר כמו שכתב המשנה ברורה (ס"ק כו) משום כבוד ספר תורה שלא יניחנה לבדה. וכתב שם עוד, והמנהג להמתין עד שמתחיל השני הברכה, והמדקדקין חוששים שבדרך לא יוכלו לשמוע הקריאה כהוגן, לכן ממתינין עד שיסיים השני ויורדים בין גברא לגברא, וכשיורד מן הבימה ילך בנחת ולא ירוץ, שלא יהא נראה עליו כמשא. יעויין שם.

בברכה,

הלל מאירס