שאל את הרב - כללי

נשמה ומוח

  • י"א חשון התשע"ו
אא

שאלה

באמונה היהודית לאדם יש נשמה. מידותיו ואופיו מגיעות מנשמתו והגוף הוא רק כלי. עם זאת המדע מצליח "לסגור" על אזורים מסוימים במוח כאחראיים על מידות כאלו ואחרות, למשל נטייה לכעס, לקנאה וכו'. במידה ובעתיד יצליח המדע להשפיע על המוח ולגרום לאדם לשנות את מידותיו, נראה קשר הדוק בין ה"נשמה" לבין המוח עד כדי חוסר אפשרות להבדיל ביניהם. האם עדיין יהיה ניתן לומר שלאדם יש נשמה החיצונית לגופו שהיא חלק אלוה ממעל? אם לא, מהי החלוקה בין הדברים עליהם אחראי המוח ובין הדברים המצויים בנשמת האדם? מקרה פשוט יותר: אדם נוטה לכעס אך במשך עשרות שנים לקח תרופה שתדכא את האזור במוח שלו שאחראי לכעס וכך היום שלו רגוע יותר ואף אחד לא יודע שהאדם היה כעסן בטבעו. האם בתכונת נשמתו הוא עדיין כעסן? או שהתרופה שינתה גם את נשמתו?

תשובה

בס"ד
 
שלום וברכה,
 
קודם כל חשוב להכיר בעובדה שהטענות ה"מדעיות" שאתה שומע בשם חוקרי מח, הן טענות שקריות. אנא ראה:
עוד על יסוד הוויכוח:
 
כדי להבין לעומק סוגיה זו, נסה לדמיין נהג ברכב. הנהג אינו הרכב, אך הוא מסיע את הרכב. לנהג אין גלגלים, אך הוא מסיע את הרכב שיש לו גלגלים. אם הרכב יפגע, הנהג יכול לצאת מן הרכב. אם הרכב יאבד את בלמיו, הנהג יראה כמשוגע. במציאותנו, הנשמה היא הנהג, והגוף-מח הוא הרכב. אלכוהול או מחלה מוחית יכולים להשפיע על ההתנהגות, בדיוק כפי שרכב מקולקל עשוי לנסוע בזיגזגים. אין זה אומר דבר על הנהג שבפנים.
 
ד"ר ויקטור פראנקל, ניצול שואה אשר כתב ספר ידוע בשם "האדם מחפש משמעות", מנסה לתאר בצורה פסיכולוגית היכן נמצאת נקודת הבחירה שלנו, וממחיש אותה באמצעות סיפורים ממחנות ההשמדה, סיפורי ייאוש כנגד סיפורי גבורה - תחת אותם מצבים ולחצים פסיכולוגיים מאיימים. כך למשל, הוא מספר שראה קצין נאצי פונה בתקיפות ליהודי חלש ומסכן, וקרא אליו בגאווה: "אתה יהודי פחדן". היהודי השיב לו: "נכון, אני באמת פחדן, אבל אם אתה היית פוחד עכשיו כמוני, היית בורח מרוב בהלה!"

ד"ר פראנקל ראה באמירה זו ביטוי לנקודת הבחירה שיש בכל אחד מאיתנו, כלומר ההתייחסות האישית שלנו למאורעות, גם במצב של פחד איום ונורא. פראנקל טען שגם אם איננו יכולים לשלוט על מצבים של רגשות עזים כמו פחד או כעס או תסכול, אנו עדיין מסוגלים לבחור כיצד להתייחס למצבים - למרות הרגשות והמחשבות הפוקדות אותנו. כך לדוגמה, אדם שפוחד מאוד יכול לבחור לנהוג באומץ, ואדם שכועס מאוד יכול להחזיק מעמד למרות הכעס המצטבר. חז"ל טענו שגם כאשר אדם נולד ב"מזל מאדים", כלומר עם אופי מולד של שופך דמים (!), הוא איננו מוכרח להפוך לרוצח, כי ביכולתו לנווט את אופיו, לבחור להיות שוחט או מוהל (או לחילופין, מנתח או פעיל במד"א שלא מתרגש ממראה הדם). חז"ל מספרים לנו כי דוד המלך נולד במזל מאדים, והוא ניווט את רגשותיו בכדי להלחם באוייבי ישראל (מסכת שבת, דף קנה-קנו).

לסיכום: מומלץ מאוד שתקרא חוברת מחזקת באמונה, שדנה בהרחבה בנושא הבחירה ומי שאנחנו באמת. שם החוברת: "שיחה גורלית" (חפש בגוגל). בהצלחה!

בברכה,
דניאל בלס

להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה