זהות, היפוספידיאס

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב אבקש לשאול מה אומרת התורה או ההלכה לגבי אדם שנולד עם ´היפוספדיאס´. - האם אדם זה נחשב יהודי - האם לאחר מותו הוא נקבר כיהודי

תשובה

שלום וברכה

אם נולד לאמה יהודיה, הוא יהודי לכל דבר ועניין, וכמובן שנקבר כיהודי.

אם מחלתו היה בדרגה כזאת שלא היה אפשר לעשות לו ברית מילה, הוא פטור מעונש הכרת שיש על ביטול מצוות ברית מילה. אבל, כמובן שצריך לברר רפואית והלכתית אם המקרה הספציפי אכן פוטר מברית מילה.

ומדברי הבן איש חי למדתי שכמה מצורות הבעיה, בה נקב ההשתנה אינו במקום הרגיל, מורה על דברים רוחניים נעלים, וכפי שהאריך בסוד העניין בספרו תורה לשמה (סימן תצ) ובסיכום הבירור הוא מסיים כך:

´בזה הדבר מובן, כי אותם בני אדם שיש להם ענין זה הוא רומז על מקום גבוה כזה, כי הגם שרוב העולם אין בהם רמז זה, עם כל זה צריך שיימצא באיזה בני אדם גם רמז זה שהוא במקום גבוה מפני כי צריך להיות רמז בבני אדם לכל מה שיש למעלה בפרצופים העליונים´.

בהצלחה - מנשה ישראל