שאל את הרב - כללי

למה על סיגריות לא צריך לברך

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע לא מברכים על סגריות? הרי מי שמעשן יש לו הנאה בדבר.

תשובה

שלום וברכה

העיר על כך המגן אברהם (סימן רי) וזה לשונו:

´צריך עיון באותם שנותנין עשב שקורין טוב´ק לתוך השפופרת ומדליקין אותו ושואבין העשן לתוך פיהם וחוזרין ופולטין אותו, צריך עיון אם דומה לטועם ופולט שאין צריך ברכה או אפשר שדומה לריח שצריך לברך, וקל וחומר בעישון שגם הגוף נהנה ממנו, שהרבה שבעים ממנו כמו שאכל ושתה, וצריך עיון´.

ובספר ערוך השולחן (אורח חיים סימן רטז סעיף ד) כתב כך:

´יש שתמהו למה אין אנו מברכים בשאיפת עשן טאבא´ק בפיו או בנחיריים, אף שיש בהם ריחות טובות, ואין זה תמיהה כלל, שידוע, שעיקר דבר זה לא נעשה בשביל ריחו הטוב, ואדרבא הוא חזק ומר עד שיש הרבה בני אדם, וביחוד נשים, שאין יכולים לסבול כלל הריח הזה, והוא נעשה תחילתו לרפואת האיצטומכא ולביטול מחשבות, ולבלות העת, ולכן גם אם יש שמערב בו ריח טוב אין כוונתו בשביל הריח הטוב אלא לגרש הריח החזק והמר שבהטאבא´ק, והוי כבשמים של בית הכסא שאין מברכין עליו´.

ומרן רבי עובדיה יוסף שליט´א בספרו יביע אומר (חלק א - או´ח סימן לג) מוסיף, שכיום, שלפי דברי הרופאים שהמעשן סיגריות בא לידי נזק ומחלות פנימיות, וביחוד מי שמרבה לעשן, זה טעם מספיק שאין לברך על עישון סיגריות, כיון שמזיק, ודומה למה שמבואר במסכת ברכות (לה:) שאין לברך על שמן זית מפני שמזיקו.

חג שמח - מנשה ישראל