שאל את הרב - כללי

הרב יוכל לסכם בשבילי רשימה מארבעים ושמונה הנביאים שעמדו לעם ישראל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אשמח אם יוכל הרב לסכם בשבילי רשימה מארבעים ושמונה הנביאים שעמדו לעם ישראל תודה ענקית, ה` יברך אותך

תשובה

שלום וברכה

כידוע מדברי חז"ל, עמדו בישראל המון רב של נביאים, אלא שרק ארבעים ושמונה מהם התנבאו בדברים הצריכים לדורות. וכך מונה אותם רש"י במסכת מגילה כפי שהביא בשם סדר עולם ואלו הן: א. אברהם ~ ב. יצחק ~ ג. יעקב ~ ד. משה ~ ה. אהרן ~ ו. יהושע. ז. פינחס. [שופטים ב: א] ח. אלקנה. [שמואל א`, ב: כז] ט. עלי ~ י. שמואל הנביא. יא. גד החוזה. [ד"ה א`, כט: כט] יב. נתן הנביא. יג. דוד. יד. שלמה ~

טו. עידו. [מלכים א`, יג: א] טז. מיכיהו בן ימלה. [מלכים א`, כב: ח] יז. עובדיה הנביא. יח. אחיה השילוני. [מלכים א`, יא: כט] יט. יהוא בן חנני. [מלכים א`, טז: א] כ. עזריה בן עודד. [ד"ה ב`, טו: א] כא. יחזיאל בן זכריהו. [ד"ה ב`, כ: יד] כב. אליעזר בן דודוהו. [ד"ה ב`, כ: לז] כג. הושע בן בארי. כד. עמוס. כה. מיכה המורשתי. כו. אמוץ. [ד"ה ב`, כה: טו] כז. אליהו הנביא. כח. אלישע הנביא [לגי` הגר"א מנוי בסד"ע]. כט. יונה בן אמיתי [כנ"ל באלישע.] ל. ישעיה. לא. יואל. לב. נחום האלקושי. לג. חבקוק. לד. צפניה. לה. אוריהו בן שמעיהו. [ירמיה כו: כ] לו. ירמיה. לז. יחזקאל. לח. שמעיה. [מלכים א` יב: כב] לט. ברוך. מ. נריה ~ מא. שריה.

מב. מחסיה ~ מג. חגי. מד. זכריה. מה. מלאכי. מו. מרדכי בלשן. מז. לא ידענא מח. לא ידענא הגר"א מביא שבסדר עולם שלפנינו מתחיל מנין מ"ח הנביאים רק מאחרי משה וא"כ חמשה הראשונים לא נחשבו וכן לא מנה בסדר עולם את עלי ואת שלמה ואת נריה אבי ברוך ומחסיה אבי שריה שלא נכתבו נביאותם, ובמקומן חשב תשעה אחרים: א. אסיר. ב. אלקנה. ג. אביאסף. ד. אסף. ה. הימן. ו. איתן האזרחי. ז. ידותון. ח. זכריה בן יהוידע הכהן. [ד"ה ב`, כד: כ] ט. דניאל. בסדר עולם שלפנינו לא מנה את אלישע ואת יונה אך הגר"א מגיה בסד"ע למנותם ובסדר עולם שלפנינו מונה גם את חנני הרואה. [ד"ה ב`, טז: ז]. עודד [ד"ה ב`, כח: ט]. נבגליון הש"ס צויינו עוד נביאים שלא נחשבו בחשבון רש"י, ואולי הם השניים החסרים.

החיד"א כותב שראה בכתבי ר"י אלמאדארי שלכאו` קשה למה לא מנה רש"י את בארה אבי הושע שניבא בספר ישעיה שני פסוקים. וכן שמעיה שניבא לרחבעם לא תעלו ולא תלחמו וכו`. והרמ"ע מפאנו בספרו אם כל חי כתב על דברי רש"י שנעלם לו שם ועבר, וכן בארה וכן עודד וחנני בימי אסא וכו`, וראוי להסיר ברוך ואביו וכן שריה ומחסיה ועיי"ש כל דבריו היטב. ובספר גנזי המלך הביא קושיא בשם בנו למה לא חשב רש"י אלדד ומידד ששבעים הזקנים לא נמנו כמש"כ מהרש"א כי היה נבואתם מהאצלת משה אבל אלדד ומידד נתנבאו מעצמם וענה לו כי רש"י לא חשב אלו שלא בא בכתוב נבואתם בפירוש. בהצלחה - מנשה ישראל