אמונה

תושבי ארקא, מי אלה?

  • כ"ב חשון התשע"ו

שאלה

שמעתי בסיפר חז"ל על שני צדיקים שישבו על אבן ונחו. לפתע יצא אליהם יצור קטן מימדים דמוי אדם והציג את עצמו כתושב ארקא, הוא טען שבעודם נחים על האבן הם מוחצים את המקום שממנו הוא הגיע וביקש מהם לקום. האם יש יצורים כאלה? איפה אפשר ללמוד עליהם עוד?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בגמרא ובמדרשי חז"ל לא נמצא דיבור על יצורים שכאלו.
הסיפור שהזכרת לקוח מהקבלה שפורסמה ב-800 השנים האחרונות, וקשה מאוד להחליט האם מדרש זה מתאר דברים כפשוטם, או רעיון נשגב הרבה יותר שעומד מאחורי הדברים. אמרו חז"ל שאין לומדים הלכה מהמדרש, כי המדרש לרוב לא נועד להתפרש כפשוטו המילולי, אלא להביע רעיונות. בדיוק כפי שנספר כיום סיפור על שועל שדיבר עם דג, ויבוא מישהו וישאל "הרי שועלים אינם יכולים לדבר?!", ואינו מבין שהשועל רק מביע רעיון שעומד מאחוריו. רק על המקרא אמרו חז"ל בפירוש: "אין מקרא יוצא מידי פשוטו", אך המדרש לעיתים קרובות אינו כפשוטו. ובפרט בדברי קבלה, שהדברים עמוקים, וגם סיפורים שנראים פשוטים חובנים בהם עומק רב ונסתר על עולמות עליונים ותיקון המידות.

בברכה,
דניאל בלס