מה דינו של אדם שמספר לשון הרע בטלפון

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה דינו של אדם שמספר לשון הרע בטלפון לדוגמא ואני יודעת שהולכת להגיע עכשיו ידיעה שלא לרוחי ואל לרוח ה` יתברך ואני מזיזה רחוק ממני את השפופרת ולא שומעת. אך כשהאדם מסיים את הדיבור ואני כביכול נענת או נותנת לו הרגשה שהקשבתי למרות שלא-מה בעצם מקומו בסולם דברי לשון הרע? מקווה ששאלתי ברורה:)

תשובה

שלום וברכה

א. אף, שכנראה, על איסור לשון הרע עצמו הוא לא עבר, אבל יש בכך כמה איסורים. א. מחזק ידי עוברי עבירה, שהמספר לשון הרע חושב שהלה שמע את הסיפור ומסכים. ב. והייתם נקיים מה` ומישראל, שאסור לאדם להביא את עצמו לידי חשד, ובכך שהמדבר חושב שהוא שמע הוא נותן לאחרים מקום לטעות שהוא חטא באיסור שמיעת לשון הרע.

והחפץ חיים (פתיחה להלכות אסור לשון הרע) כותב דברים חמורים על תנועה של חיזוק דברי לשון הרע וכלשונו: "עַל עִנְיָן כָּזֶה שַׁיָּךְ מַה שֶּׁנֶּאֱמַר (מִשְׁלֵי כ"ג ב`), "וְשַׂמְתָּ סַכִּין בְּלֹעֶךָ אִם בַּעַל נֶפֶשׁ אָתָּה", וְחַיָּב אָדָם לִמְסוֹר עַצְמוֹ לַסַּכָּנָה, וְאַל יַשִֹּיא אֶת נַפְשׁוֹ עֲוֹן אַשְׁמָה כָּזֶה. וְעַל פִּי הַתּוֹרָה צָרִיךְ בִּשְׁעַת מַעֲשֶׂה עַל כָּל פָּנִים לְהִתְחַזֵּק מְאֹד שֶׁלֹּא לְסַיְּעוֹ אֲפִלּוּ בִּתְנוּעָה אַחַת, שֶׁיֵּרָאֶה מִמֶּנָּה שֶׁהוּא מַסְכִּים לְסִפּוּרוֹ, וְעַל זֶה שַׁיָּךְ מַאֲמַר חֲזַ"ל בְּעֵדֻיּוֹת (פֶּרֶק ה` מִשְׁנָה ב`), מוּטָב שֶׁיִּקָּרֵא אָדָם שׁוֹטֶה כָּל יָמָיו וְכוּ`.

וְזֶה הוּא אֲפִלּוּ אִם הוּא מֵבִין, שֶׁדְּבָרָיו בְּתוֹכָחָה לֹא יִהְיוּ נִשְׁמָעִין לְהַמְסַפֵּר", וכך כתב עוד (הלכות אסורי לשון הרע - כלל ו): "יַעֲמִיד עַל עַצְמוֹ, שֶׁלֹּא לְהַרְאוֹת לִפְנֵי הַמְסַפְּרִין שׁוּם תְּנוּעָה, שֶׁיֵּרָאֶה מִמֶּנָּה, שֶׁהוּא מַסְכִּים לְדִבְרֵיהֶם, אַךְ יֵשֵׁב כְּאֶבֶן דּוּמֵם. וְאִם יוּכַל לְהַרְאוֹת לִפְנֵיהֶם פָּנִים נִזְעָמִים, שֶׁיָּבִינוּ מִמֶּנּוּ, שֶׁהוּא אֵינוֹ מַסְכִּים לְדִבְרֵיהֶם הַהֲבָלִים, בְּוַדַּאי הוּא טוֹב יוֹתֵר".

בהצלחה - מנשה ישראל