שאל את הרב - כללי

סתירה בין דברי הימים לבין ספר שמואל

  • כ"ח חשון התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, בספר דברי הימים כא פסוק יב כתוב: "אִם-שָׁלוֹשׁ שָׁנִים רָעָב, וְאִם-שְׁלֹשָׁה חֳדָשִׁים נִסְפֶּה מִפְּנֵי-צָרֶיךָ וְחֶרֶב אוֹיְבֶיךָ לְמַשֶּׂגֶת, וְאִם-שְׁלֹשֶׁת יָמִים חֶרֶב יְהוָה וְדֶבֶר בָּאָרֶץ, וּמַלְאַךְ יְהוָה מַשְׁחִית בְּכָל-גְּבוּל יִשְׂרָאֵל:" עם זאת בספר שמואל ב פרק כד פסוק יג כתוב " יג וַיָּבֹא-גָד אֶל-דָּוִד, וַיַּגֶּד-לוֹ; וַיֹּאמֶר לוֹ הֲתָבוֹא לְךָ שֶׁבַע-שָׁנִים רָעָב בְּאַרְצֶךָ אִם-שְׁלֹשָׁה חֳדָשִׁים נֻסְךָ לִפְנֵי-צָרֶיךָ וְהוּא רֹדְפֶךָ, וְאִם-הֱיוֹת שְׁלֹשֶׁת יָמִים דֶּבֶר בְּאַרְצֶךָ--עַתָּה דַּע וּרְאֵה, מָה-אָשִׁיב שֹׁלְחִי דָּבָר." על כן נמצאת סתירה - בדברי הימים מדובר על שלוש שנים רעב ואילו בספר שמואל מוזכרות שבע שנים של רעב. חיפשתי הסבר המניח את הדעת ולא מצאתי. אודה לך על הסבר מבואר. תודה רבה ובכבוד רב, ג.נ.

תשובה

רד"ק על שמואל ב פרק כד פסוק יג
(יג) שבע שנים - ובדברי הימים שלש שנים לא אמר לו אלא שלש אלא מה שאמר שבע לפי שזה הענין היה אחר שלש שני רעב שהיו בימי דוד שנה אחר שנה והנה אם יהיו עתה שלש שנים אחרים הנה יהיו שש שנים והשביעית אע"פ שירד בה מטר לא תמלט בלא רעב שנה שתבא אחר שש שנים רעב ועוד כי עד עת הקציר לא יהיה להם לחם בשביעית:

 מצודות דוד על שמואל ב פרק כד פסוק יג
(יג) התבוא - אם רוצה אתה אשר תבוא שבע שנים רעב, תמורת הנגף המעותד לבוא בעבור המנין מבלי כופר, ובדברי הימים (א כא יב) נאמר שלש שנים, כי באמת לא אמר רק שלש שנים, אבל על כי כבר עברו שלש שנים רעב בעבור דבר הגבעונים, אם כן הרי שש שנים, ותמשך עוד ממילא בשנה השביעית עד זמן הקציר. ואם שלשה וגו' - רוצה לומר: או אם תרצה לקבל להיות שלשה חדשים וגו'. שלשת ימים דבר - רוצה לומר: יקל בדבר, להיות זמן מוגבל בהשגחת המקום. וראה - בראיית הלב ובהבנתה. שלחי - לשולחי, והוא המקום ברוך הוא: