תפילה וברכות

מה הכוונה ברכה בלא שם ומלכות?

  • כ"ח חשון התשע"ו

שאלה

שלום רב, האם כשמברכים ללא שם ומלכות, אומרים את המילה ״אתה״? למשל, האם נשים אומרות: ברוך גאל ישראל, או: ברוך אתה גאל ישראל? בברכה ובתודה, הדס

תשובה

שלום רב,

בכל מקום שכתבו הפוסקים שיש לברך בלא שם ומלכות, אפשר לברך את כל המילים של הברכה, ורק את המילים "ה' אלוקינו" יש להרהר בלב.

מקורות: הנה על "אלוקינו" יש לדלג לפי מה שמבואר בשו"ת הריב"ש (סימן תח) שיש איסור נשיאת שם שמיים לבטלה באמירת "אלוקינו". וע"ע מה שכתב בזה בשו"ת יביע אומר חלק י' (עמודים קלה-קלו, אות יז).

אולם לכאורה פשוט שמותר לומר "מלך העולם", כי איזה איסור יש בזה, וכן מפורש בתשובת הריב"ש הנ"ל שאין בזה שום איסור. וכ"כ הפרי מגדים אורח חיים (סימן ריט במשבצות זהב סק"ג). וכן יעויין ביאור הלכה (סימן ריד, ד"ה ואם) שהביא בשם הדרך פקודיך (מצות עשה ל) שאין איסור "לא תשא את שם ה'" באמירת "מלך העולם". וכך נקט בפשיטות בשו"ת חלקת יעקב (חלק אורח חיים סימן נה ד"ה ועי', וסימן נח).

ויעויין עוד רמ"א אבן העזר (סימן לד סעיף ג), חלקת מחוקק ובית שמואל (סק"ו), פתחי תשובה (סק"ח), שדי חמד חלק א' (עמוד 80), ושו"ת שלמת חיים (סימן קלה).

בברכה,

הלל מאירס