האם מותר לעשות נטילה של בוקר בכיור בשירותים?

  • ל' חשון התשע"ו

שאלה

שלום רב, יש לי כמה שאלות בבקשה

1. האם מותר לעשות נטילה של בוקר בכיור בשירותים בלי ברכה כי הכיור שמחוץ לשירותים הוא במטבח רחוק מאוד בקומה למטה?

2. בקריאת שמע שעל המיטה שאומרים "הנה מיטתו שלשלמה שישים גיבורים..." האם אני עושה נכון, אני קוראת את המשפט הזה ואחרי שסיימתי לקרוא אני חוזרת עליו עוד 3 פעמים. האם ככה עושים או שצריך סך הכל 3 פעמים לקרוא ולא 4?

3. ביום שלא אומרים וידוי בקריאת שמע שעל המיטה האם צריך להגיד את המשפטים של השבוע "אנא בכח גדולת ימינך..." וכל המשפטים הבאים של השבוע? ואת "אתה תקום תרחם ציון כי עת לחננה..."?

4. אני תמיד אומרת ברכת המפיל בלי שם ומלכות אפילו לפני חצות לילה ואחרי, האם אני יכולה לדבר אחרי זה? אחרי שאני אומרת הכל וידוי ברכת המפיל והמשפטים של השבועות עד פדיתה אותי ה' א-ל אמת?

5. מתי נחשב שלא אומרים וידוי בגלל ראש חודש מאותו ערב אחרי חצות הלילה או מהשקיעה?

תודה רבה. וסליחה על המון שאלות

תשובה

שלום רב,

1. לכתחילה אין ליטול ידיים בשירותים, ורק בשעת הדחק אפשר להקל בזה, וגם אז יש להיזהר לברך מחוץ לשירותים (שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן א), ולכן אם קשה לך ליטול ידיים במטבח בגלל המרחק תוכלי להקל בזה.

2. בסך הכל קוראים את הפסוק הזה שלוש פעמים.

3. כן.

4. לכתחילה אין לדבר אחרי קריאת שמע המיטה - גם באופן שאת מברכת המפיל בלי שם ומלכות, כי יש להסמיך קריאת שמע על המיטה לשינה, ומכל מקום אם מדובר בעניין נחוץ, מותר לדבר, אלא שיש לך לחזור ולקרוא פרשת שמע (רמ"א אורח חיים סימן רלט סעיף א, ומשנה ברורה סק"ד).

5. בליל ראש חודש לא אומרים וידוי בקריאת שמע על המיטה - כבר מתחילת הלילה.

בברכה,

הלל מאירס