תורה שבכתב

  • ג' כסלו התשע"ו

שאלה

שלום הרב דניאל בלס, ידוע שהתורה ניתנה במעמד הר סיני ושלא אפשר להוסיף או לגרוע ממנה שום דבר,אם כן היא לא תורה אלוקית לכן מתבקשת השאלה האם משה ירד ממעמד הר סיני וקבל את כל התורה עם המצוות והסיפורים שבהמשך לתורה כמו עמלק ,פנחס וכוזבי בן צור וכו' לכן אם כן הם ידעו איך זה יתכן?בגלל שאם היו יודעים על כל הסיפורים האלה לפני כל הסיפור, בעצם הסיפור היה משתנה משורשו כי היה לו פתרון אחר כי היו יודעים הם את העתיד...לדוגמה הם היו יודעים את מה שיקרה עם פנחס שהשיב את חמתו של ה' והיו באותו רגע לא רק אחד אלא כמה וכמה שהיו פועלים כך או שאולי לא היו חוטאים בכלל 24 אלף כמדומני ומין הסתם שאם אני ועוד כמה אנשים היינו יודעים מקרה שעלול לקרות לנו בהמשך החודש והגענו לאותו מקרה,הייתי מדבר עם האנשים האלו ומזכיר להם את מה שכולנו ידענו והיינו משנים את אותו מקרה לטובתנו וכמו כן זה דומה בדיוק למה שקרה לפנחס ועם ישראל.. ולסיכום: 1.אם תגיד שהם לא ידעו ולא קבלו את הסיפורים זאת אומרת את המשך המקרים(ממעמד הר סיני והלאה) אז איך זה כתוב אז זה לא יהיה תורה אלוקית כי אם תגיד שמשה כתב אז לא אלוקים כתב. 2.ואם הם כן קבלו את הסיפורים אז בעצם הם היו מונעים הסיפור (חטא) או שהיו בעצם כמה אנשים שהיו פועלים כמו פנחס. 3.ואם הם כן קבלו אז איפה הבחירה כי בעצם הם ידעו את מה שיקרה בעתיד. מצפה לתשובה מפורטת,תודה מאריאל לוי.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

קראתי את שאלותיך, אך הרבה מה לפרט בתשובה.

מובן שבני ישראל לא קיבלו את פרשיות התורה לפני שהאירועים קרו.
המילה "תורה" פירושה "הוראה" (מצוות).
משה רבנו ירד מהר סיני עם 613 המצוות, אותה לימד לבני ישראל.

חמישה חומשי התורה נכתבו על ידי משה רבנו מפי ה' במשך ארבעים שנה במדבר, באוהל מועד.
ישנה דעה בגמרא האומרת, שהתורה ניתנה לבני ישראל במדבר "מגילות-מגילות", מידי כל מספר שנים.
עם זאת לכל הדעות, ספר התורה השלם ניתן לבני ישראל עם פטירתו של משה. ראה עוד במסכת גיטין דף ס'.

בברכה,
דניאל בלס