שאל את הרב - כללי
אני יכול להבין מדוע יוסף לא תקשר עם אביו בהיותו עבד של פוטיפר
- כ"ה אדר א' התשע"ד
שאלה
שלום, יש לי שאלה על פרשת מקץ. אני יכול להבין מדוע יוסף לא תקשר עם אביו בהיותו עבד של פוטיפר. כמו כן ברור שהיה לו קושי לתקשר בהיותו אסיר. אך בשנות השפע הראשונות כאשר הוא מלך על מצרים בפועל, לפני בוא אחיו. מדוע הוא לא תקשר עם יעקב? איך יתכן שצדיק כמו יוסף (שמכונה יוסף הצדיק) שבוודאי יודע (או לפחות יכול לנחש טוב) שאביו שרוי בעצב רב לא מנסה להודיע לו שהוא חי והכל בסדר? שאלה נוספת אם אפשר, הסיפור המדהים הזה (אני נרגש ממנו כל שנה מחדש כאני קורא את הפרשות הללו) בעצם מעצב את יחסי הכוחות בין השבטים בעתיד (בצירוף לברכות של יעקב בסוף ספר בראשית). מדוע בעצם נלקחה מראובן הבכורה? ומדוע היא הגיעה בסוף ליהודה ויוסף (רואים את זה טוב בהמשך גם כאשר נחלקת הממלכה שנים אחר כך לממלכת יהודה ולממלכת ישראל שבה השבט החזק הוא אפריים. תודה
תשובה
אעתיק את דברי האור החיים על בראשית פרק מה פסוק כו`
וראיתי לתת לב בעניין יוסף איך לא חש על צער אביו כמה שנים
והן אמת בימי עבדותו נוכל לומר כי עשה ולא הצליח, אבל לאחר שעלה לגדולה למה לא כתב אגרת לאביו להפיג צערו, כי יודע היה יוסף גודל הפלגת חיבת יעקב בו, ויתאבל עליו ימים רבים, ולמה לא שלח לבשרו.
ותגדל עוד הקושיא על ימי הרעב שהיו עוברים ושבים מארץ מצרים לארץ כנען, ולא חש על צערו, ועוד מי התיר לו אחר שבאו אחיו להאריך לו ימי צרה שלא להודיעו תיכף ומיד:
ונראה כי טעמו של יוסף טעם לשבח, והוא, כי מעת ירידתו למצרים עד עת בוא דברו יתברך והוציאו מבית האסורים למלוך אין סיפק בידו להודיע לאביו.
ואפילו אם נאמר שהיה סיפק בידו, חש על נפשו שידעו אחיו שהודיע הדברים לאביו, ולצד בושתם וכלימתם מאביהם ימסרו עצמם עליו לאבדו מן העולם לבל תגיע להם בושת מאביהם, וגם אפשר כי יקללם אביהם וימותו כולם, ומצד זה יבקשו לקעקעו מהעולם, לזה חש על נפשו שידעו אחיו בדבר וימנע מבוא בדמי נפשו.
ואחר צאתו ממאסר ונעשה שר וגדול והלכה לה חששא ראשונה.
אף על פי כן נמנע מלהודיע לאביו, והוא על דרך אומרם ז"ל (ברכות מג:) מוטב שיפיל אדם עצמו לכבשן האש ואל ילבין פני חבירו, וחש על כבוד האחים מלביישם לפני יעקב ויצחק וכל זרע יעקב, וסבל שיישאר אביו בצערו מלביישם, ואף אחר שעלה לגדולה חשב שיוסיף בלבם מיחוש ההשטמה ממנו, ויתייעצו עליו לעקרו מהעולם, וכמו כן תמצא שאמרו ז"ל (תנחומא כאן) שרצו לעוקרו אפילו בימי גדולתו ובא גבריאל ופזרן
והגם שאמרו ז"ל (ב"ר צא ז) שירדו אחריו למצרים לפדותו בדמים יקרים, ישתנה הדבר אם יפדוהו הם, שאז יכיר באחוותם וזולת זה עברתו שמרה נצח, ולא ישכח את אשר עשו לו ויקדמו הם להרגו, הנך רואה כי אם היה מודיע מקודם ליעקב כי הוא חי היו מתאזרים ובאים ומאבדים אותו מהעולם, וגם אחר שבאו לפניו בשנת רעב לא רצה לגלות עצמו תיכף להם ולא לאביו, כי עודנו בסכנת מיחוש כנזכר, עד שנתחכם והאכילם והשקם ונתן להם דמים והראה להם כי הוא עמהם בלב שלם, גם נגלה הדבר כי מה` יצא וידעו ודאי כי לא שומר הוא להם איבה, וגם באמצעות כן הוסרה בושה מאביהם כי יאמרו אליו כי כן גזר הגוזר, וכמו שפירשתי בפסוק (ח) לא אתם וגו`, ואז גילה להם, ואף על פי כן הוצרך ה` לשלוח מלאך להצילו מידם כמאמרם ז"ל (תנחומא), ואולי כי הוא יוסף לא ידע בדבר, או אפשר שידע שהצילו מלאך:
ואין להקשות עליו שהיה לו להודיע לאביו קודם ולא יחוש אל האחים כי המלאך הגואל אותו עתה יגאלנו גם כן קודם, כי אין סומכין על הנס (פסחים סד:), ובזה אין להאשימו ליוסף על הדבר, ונכון:
6ב. הבכורה נלקחה מראובן לאחר שבילבל את יצועי אביו והעביר את מיטת יעקב מאוהל בלהה לאוהל לאה.
בברכה - בנימין שמואלי
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il