שאל את הרב - כללי

מראית עין בשבת

  • כ"ח כסלו התשע"ו

שאלה

שלום וברכה, קראתי כי בשבת אסור לתלות כביסה משום מראית עין. אך אם יש בגד שאני צריך לשבת מותר לי להוציא מחבל הכביסה, וגם מותר להשאיר במכונה בגדים מלפני השבת והמכונה מכבסת לבד בשבת עצמה. למה פה לא חוששים למראית עין במקרים הללו?

תשובה

לכבוד השואל,

מראית עין פירושו, שמא יחשוב הרואה שנעשתה מלאכה בשבת.

כאשר בגדים רטובים נתלים, הרואה את זה נוטה לחשוב שהבגדים נרטבו עכשיו בשבת - ובשבת אפילו הרטבת בגד לחוד נחשבת כמלאכה דאורייתא משום כיבוס.

אמנם כאשר בן אדם מוריד כביסה יבשה מן החוט, אין כאן שום מלאכה. וכל החשש בזה שיוכל הרואה לחשוב הוא שאולי הבגד הוא מוקצה. והואיל ויתכן שהבעלים חשבו להשתמש בבגד זה בזמן שנקבע מוקצה - כאשר נכנס השבת - אין לחשוש שיחשבו שעשה איסור כלל.

ומה שהבאת ש"מותר להשאיר במכונה בגדים מלפני השבת והמכונה מכבסת לבד בשבת עצמה", לא ידעתי מה המקור לזה, כי להיפך, בספר "ל"ט מלאכות" אוסר לעשות כן מטעם זילותא דשבתא.

בברכה,

רב נחום