תפילה וברכות

מי שמתפלל ביחיד, האם צריך להוריד את התפילין לפני מוסף של ראש חודש?

  • א' טבת התשע"ו

שאלה

האם מי שמתפלל בביתו יחיד את תפילת שחרית של ראש חודש צריך להוריד את התפילין לפני שיתפלל מוסף? שהרי הוא לא אומר קדושת כתר? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

גם מי שמתפלל ביחידות, עליו לחלוץ את התפילין לפני שיתחיל להתפלל מוסף של ראש חודש.

מקורות: אמנם כתב הרמ"א אורח חיים (סימן כה סעיף יג) שיש לחלוץ התפילין דווקא במקום שאומרים במוסף קדושת 'כתר', אולם סיים שם: מיהו נוהגים לסלקם קודם מוסף בכל מקום. וכתב הלבוש (שם סעיף יג) דהיינו טעמא, מפני שתפילת מוסף היא במקום הקרבת הקרבן מוסף שבו ביום, ואנו עושין אותו כמו יום טוב לפחות בעת ההקרבה, ויום טוב אינו צריך אות. וטעם זה הביא המשנה ברורה (סימן תכג ס"ק י). וכן ראה בכף החיים (ס"ק צד) שלפי דעת רבנו האר"י ז"ל, אין טעם חליצת התפילין משום שאומרים 'כתר', אלא משום שעל פי הקבלה אין לתפילין שייכות לתפילת מוסף כלל. ולפי זה גם יחיד שמתפלל מוסף בראש חודש, עליו לחלוץ את התפילין קודם מוסף. וע"ע בנידון דידן בשו"ת זקן אהרן חלק ב' (סימן ה).

בברכה,

הלל מאירס