תפילה וברכות

שחור זה לא טבעי ? !

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שמעתי על זה איפשהו שמתי שרואים מישו משונה ( במקרה הזה אני מדברת על אתיופים ) צריך לברך " ברוך משנה הבריות " עם שם ומלכות . אני בתור אתיופית מאוד נפגעתי ששמעתי על זה !,הרי הקב"ה ברא אותנו כך אז באיזה חוצפה אתם מעיזים לברך עלינו כשונים ,לא חשבתם לרגע שזה פוגע ? ואילו הייתם בצד שלנו לא הייתם רוצים לשמוע זאת ? אני ישמח לדעת מי תיקן ברכה זו ולמה ?

תשובה

שלום וברכה

ההלכה מתייחסת רק למי שהוא שחור והוא צאצא להורים לבנים, שבכך הוא משונה. לא כן אצל האתיופים ההיפך נכון והנולד כהה להורים בצבע כהה הוא בכלל לא משונה, הוא נאה ויאה, ויופי זה דבר אינדוידואלי.

כך יש ללמוד מדברי התלמוד במסכת סוכה [לו עמוד א] לגבי אתרוג הכושי שהוא פסול לברכה, ושאלו על כך והרי שנינו במקום אחר שאתרוג הכושי הנוטה לשחור כשר, ומתרץ רבא:

"הא לן והא להו", פירוש: אתרוג ארץ ישראלי שגדל בצבע האתרוג של ארץ כוש הוא פסול מכיון שהוא משונה, אבל אתרוג הכושי שגדל במקום הגידול הטבעי שלו וניטל באותו מקום, אדרבא, זהו הצבע הטבעי שלו והוא כשר ומהודר לברכה.

חנוכה שמח  - מנשה ישראל