תפילה וברכות

למה אומרים בתפילה אלוקי יעקב ולא אלוקי ישראל

  • א' טבת התשע"ו

שאלה

שלום, רציתי לשאול לעניין יעקב אבינו. מדוע בתפילות מצויין אברהם יצחק ויעקב ולא מצויין ישראל במקום השם יעקב,ששונה בפרשות האחרונות שקראנו...?

תשובה

לכבוד השואל,

מבואר בגמרא (ברכות יב:-יג.) שאע"פ שנשתנה שמו של יעקב אבינו ע"ה לישראל, מכל מקום שמו כ"יעקב" עדיין נייתן לשימוש.

ובספרי קודש מבואר, ששם "יעקב" מסמל יהודי כאשר הוא "קטן בדעתו", ושם "ישראל" שייך לכנותו דוקא כאשר הוא "גדול בדעתו".

ותמיד בהתחלפות העיתים, ישנם זמנים המזדמנים בחיינו של "קטנות" (קושיים, חוסר בהירות תפיסתי), וזמנים המזדמנים של "גדלות" (זמני הצלחה, וכאשר יש בהירות בהבנה, ובכיוון, וכו').

ולכן כאשר אנחנו באים להתפלל, ולבקש מהשם שיעזור לנו על זמני הקטנות והקושיים שמזדמנים לנו, אנחנו מזכירים דוקא את זכותו של אבינו "יעקב", אשר תמיד יגע להתקדם בדרכו אפילו בזמני ה"קטנות" והקושיים.

ויהי רצון שתמיד נזכה להענות בתפילתינו לפני השם.

בברכה,

רב נחום