אמונה

כמה שאלות על בית שני

  • ב' טבת התשע"ו

שאלה

א- לפי המובן בכתובים עולי בבל בנו קודם את המזבח ואז את המקדש עצמו, האם הבנתי נכון? ב- חגי ומלאכי מתי הם נפטרו והאם הם היו בבניין בית שני? ג- מתי היית הייתה הנבואה האחרונה בהחלט?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

א. אעתיק התייחסות לשאלתך מוויקיפדיה:
"כאשר שבו גולי בבל לירושלים והחלו לבנות מחדש את המקדש הם החלו ראשית לבנות את המזבח, שהוסיף לתפקד גם לאחר שנעצרה הבניה בעקבות כתבי השטנה של צרי יהודה, על פי המסורת הקובעת "שמקריבין אף על פי שאין בית".‏[תלמוד בבלי זבחים, ס"ב ע"א.] מאוחר יותר הושלמה בניית בית המקדש השני כולו. לפי הגמרא,‏[שם] אחד הנביאים שהיה בדורם של עולי בבל העיד על מקום המזבח, וכך התאפשרה בנייתו במקומו המדויק. הרמב"ם‏[הלכות בית הבחירה פרק ב' הלכה א'.] כותב, על פי גמרא זו: "המזבח מקומו מכוון ביותר, ואין משנין אותו ממקומו לעולם".

ב. חגי חי אחרי חורבן בית המקדש הראשון ולפני בניית בית המקדש השני, ועודד את בני הגולה לבנות את בית המקדש השני. המידע על הנביא מלאכי הוא חסר, אך נראה שהנביא חי בימי שיבת ציון; בגמרא נאמר שמלאכי הנביא היה למעשה מרדכי היהודי (מגילה דף טו).

ג. מלאכי הוא אחרון הנביאים בתנ"ך.

בברכה,
דניאל בלס