למה נוטלים ידיים בבוקר, אחרי השירותים, וקודם הסעודה?

  • ד' טבת התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, מה טעם מצוות נטילת ידיים? (נטילה של בוקר, ברכת אשר יצר, ולפני אכילת לחם). תודה.

תשובה

שלום רב,

א. יש שני טעמים לחובת נטילת ידיים בבוקר: 1. הרא״ש כתב לפי שידיים של אדם עסקניות הן ואי אפשר שלא יגע בבשר המטונף בלילה, לכן תקנו חז"ל ברכה על הנטילה לקריאת שמע ולתפילה. 2. הרשב״א כתב, לפי שבשחר אחר השינה אנו נעשים כבריה חדשה, כמו שכתוב (איכה ג כג) "חדשים לבקרים רבה אמונתך", ממילא צריכין אנו להודות לו יתברך שבראנו לכבודו לשרתו ולברך שמו, ולכן תקנו להתקדש בקדושתו וליטול ידינו מן הכלי ככהן שמקדש ידיו מן הכיור קודם עבודתו (משנה ברורה סימן ד סק"א).

ב. הטעם לחובת נטילת ידיים אחרי השירותים, הוא משום שבמקומות אלו שורה רוח רעה, והיא נדבקת בידיים, ולכן יש צורך ליטול ידיים כדי להסיר את הרוח רעה (שם סק"מ).

ג. אחד הטעמים לחובת נטילת ידיים לפני אכילת לחם הוא כדי שהאדם יאכל בנקיות וקדושה (משנה ברורה סימן קנח סק"א, ועיין שם עוד טעם בזה).

בברכה,

הלל מאירס