חברה והשקפה

שירי עגבים

  • ה' טבת התשע"ו

שאלה

יש לי הרבה דיסקים מקורייים של זמרים/ות, להקות מהארץ ומחו"ל, כמובן שירים לא ברוח הדתית, האם כאשר חזרנו בתשובה מותר לי לחלק אותם ולהעביר הלאה לאחרים שכן שומעים?

תשובה

לכבוד השואל,

הנראה לי שמותר לך להעביר דיסקים שהם אסורים לך על פי הלכה רק לגוי, אבל לא ליהודי - ואפילו הוא חילוני, בין לגבר בין לאשה.

והטעם, משום שאפילו יהודי חילוני חייב בכל המצוות ובכלל זו ההלכה. והואיל והוא לא נולד בסביבה שהקנו לו את הידיעות או את החוויות הדרושות לשמירה כזו,  לכן אנחנו דנים אותו לכף זכות ותולים שאין הוא חייב על מעשיו האיל והוא בגדר "תינוק שנשבה" לגבי מה שהוא עושה מעצמו ומתוך אי ידיעתו.  אבל אסור ליהודי דתי או חילוני שחזר בתשובה להזמין לו אפשרות מיוחדת בדוקא לעבור על ההלכה.

וכל זה אע"פ שיתכן שאין כאן איסור תורה של "לפני עיוור"; מ"מ אסור לתת ליהודי חילוני את המסר שהוא פטור מן המצוות, כי אין זה נכון על פי האמת.

גם לגוי נראה שאסור לתת אותם ניגונים המעוררים את האדם לעבור על אחד מז' מצוות בני נח.

לכן נראה שהכי טוב להוסיפם בערב פסח לשריפת החמץ - כדי שיסייעו במצות שריפה [וזה רק אם אין חשש שהשהייה שלהם ברשותך תביא לידי מכשול שמיעה על ידך או על ידי אחרים]; או להוסיפם לשריפה ביום ל"ג בעומר ותכוון באותה שעה שאתה מעלה אותם בבחינת "קרבן עולה" לכבוד מצוות השם יתברך.

בברכה שתמשיך בדרכך הקדושה ושבזכות זה תראה נחת מעצמך וממשפחתך,

רב נחום