שבת

האם מותר לילידם לשחק פליימוביל בשבת

  • ו' טבת התשע"ו

שאלה

שלום רב, האם מותר לילדים לשחק עם משחק פליימוביל בשבת?

תשובה

לכבוד השואלת,

מחלוקת הפוסקים אם מותר לשחק בשבת בכל משחק המרכיב חלקים באופן הדוק עד שנעשה מן החלקים צורה שלימה של כלי הניתן לשימוש.

יש שהקילו בזה משום מן הטעם של "דרך תשמישו": הואיל ודרך המשחק עשוי להרכיבו ולפורקו תמיד, לכן אין הרכבתו נכנס לגדר של איסור, וכמו בשאר כלים שאם דרך תשמישו בכך  - להרכיב ולפרק תמיד, יש צד להתיר.

אמנם בפליימוביל יש לעיין, כי אע"פ שאפשר לומר גם לגבו ש"דרך תשמישו תמיד בהרכבה ובפירוק", אך חלק ממנו [כגון בסוג משחק שהרקע שלו הוא בית, או כיתות בית ספר, וכו'] הרבה פעמים החלק של הרקע מרכיבים בהתחלה ונשאר מורכב לאורך זמן.

לכן נראה לחלק, שחלק הגדול של הרקע שנשאר מורכב, יעשו הילדים רק בחול, ואח"כ ישחקו בשבת רק בחלקים האלו שבאמת דרכם להרכיב ולפרק תמיד. ומכל מקום נראה, שהמיקל לסמוך על "דרך תשמישו" ולתת לילדים לשחק ולבנות ולפרק גם את הרקע בשבת, אין למחות בו; וכן ראוי  לאבא עצמו להקל ולא למחות בילדיו מלשחק. [ואין חתיכות המשחק נחשבים מוקצה, ומותר לגדול לטלטלם.]

בברכה,

רב נחום