שאל את הרב - כללי

נגיעה בזקן למי ששומר ולא מקצץ בכלל

  • ח' טבת התשע"ו

שאלה

זוג בהיכרות לפני וורד הבחורה מבקשת לסדר זקן האם לבטל את השידוך?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה, ונקוה שהתועלת בתשובה עדיין יכול לעזור.

אף למי שמקפיד על הזקן, אין איסור בנגיעה ובסידור הזקן. כיוון שסידור הזקן אינו מוציא שיער בהכרח, לכן לכתחילה מותר לסדר אותו מטעם דבר שאינו מתכווין, ואף אם לפעמים יצא שיער אין בזה איסור כלל. (כן מוכח שזה מותר לכל הדעות, מתוך שו"ת רע"א (כת"י) סימן ס"ג.)

וראה מה שכתב ה"יד נאמן" (עמוד ר"ח) שמתיר אפילו סירוק הזקן:

"א״כ כל ימי הייתי מצטער אם כפי סברא זו יהי׳ מן הראוי לסרוק הזקן כיון שנתלושים בסריקה שערות, עד שהקרה ה׳ לפנינו תלמיד הגון הוא החכם השלם המקובל הנאמן כמה׳׳ר מאיר ביקייאם נר״ו תלמיד ותיק להרב הגדול מהר״י ווילנא זלה״ה, והוא אמר לי שקבל מרבו ורבו מרבו עד הרב המוסמך בנימין הלוי זלה״ה (תלמיד מגורי האריז״ל. ורבו של ה רב הרמ״ז זלה״ה) דבזה אין לחוש, ואדרבה הי׳ אומר שטוב וישר לסרוק הזקן בכל יום, ע״כ מה ששמעתי מפיו. ."

וכן מובא שהוא דעת הכף החיים, דעת רבי חיים פאלאג'י ז"ל , בסימן כ"ז אות י"ג.

וכן דעת החזון איש אות ז׳ (ע׳ שו), וכבר דעת החת״ס, הובא  בפ״ת יו״ד סי׳ קפ״א ס״ק ג׳.

לכן ברור הדבר, שאין לבטל שידוך חו משום כך, כי ישנם כמה וכמה אופנים  לסדר הזקן מבלי לחתכו.

בברכה,

רב נחום