מדוע התימנים פוסקים על פי הרמב´ם ולא קיבלו על עצמם את מרן כספרדים או הרמ´א כאשכנזים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע התימנים פוסקים על פי הרמב´ם ולא קיבלו על עצמם את מרן כספרדים או הרמ´א כאשכנזים?

תשובה

שלום וברכה

אכן, ישנם שלשה קבוצות. וכמו שהאשכנזים קבלו עליהם את הוראות מרן הרמ´א, ואילו הספרדים קבלו עליהם את הוראות מרן השולחן ערוך, כך התימנים קבלו עליהם את הוראות הרמב´ם בין להקל ובין להחמיר. אף בדברים שמרן הבית יוסף פסק להיפך, מלבד קצת דברים. ומהר´א בן טוואה בשו´ת חוט המשולש (סי" לה) מסביר את העניין: ´אפי" היה הרמב´ם יחידי בדבר, ואפי" היה ג´כ הרמב´ם כאחד משאר חכמי ישראל,

מאחר שהסכימו לדון על פיו בכל דבר, הרי קבלוהו עליהם לרב, וצריכים לדון על פיו בכל ענין בין להקל בין להחמיר. וכמו שכתוב במסכת שבת (קל) במקומו של רבי אליעזר היו כורתים עצים בשבת לעשות פחמים בכדי לעשות סכין למילה בשבת, ולא מיחו בידם חכמים. והיינו טעמא משום שנהגו כן על פי רבם, אף שהם איסורים חמורים ונגד דעת כל חכמי ישראל. והכי נמי כיון שהסכימו לדון ע´פ הרמב´ם, אין מי שיוכל למחות בידם´.

בהצלחה - מנשה ישראל