חברה והשקפה

האם חיה שסבלה במהלך חייה ראויה לאכילה?

  • י' טבת התשע"ו
אא

שאלה

שלום רב, הקדמה: בהתבוננות באתר הידברות המבורך, למדתי שהתורה מתחשבת בבעלי החיים ובצערם. למשל: בזמן שחיטה: בודקים את להב הסכין שלא יהיה פגם בכדי שהשחיטה תהיה חלקה מהירה וללא סבל. החיה הנשחטת מאבדת מהר מאוד את ההכרה בשל אי ספיקת דם למוח ומתעלפת. ובכך ע"י שחיטה מהירה נמנע סבל . מן המובא לעייל ניתן להבין שהיהדות עושה ככל שביכולתה למנוע "סבל" מן החיות הנשחטות. שמעתי שכאשר אדם (בדרגת מדבר) אוכל את החיה (דרגת חיה) מברך ומקדש אזי שהחיה הנאכלת משפיעה על נפשו של האדם. ואף האדם מעלה את החיה הנאכלת דרגה. ה"סעודה" הופכת להיות חלק מהאדם עצמו . באם מבחינה רוחנית וחומרית ,החיה הנאכלת ה"סעודה" נכנסת למחזור הדם ובכך משפיעה על נפש האדם. מלבד ההתחשבות בצער בעלי חיים המונח "אוכל כשר" אמור להיות אוכל ללא "סבל נפשי" של החיות הנאכלות. השאלות: האם פרה ואו תרנגולת חושבת ? האם פרה ואו תרנגולת יכולות לסבול חיים קשים בטרם השחיטה ? האם חיה שהתעללו בה וסבלה נפשית כשרה למאכל ? האם נפש האדם מושפע מאכילת פרה ואו/ תרנגולת שהוחזקו בתנאים קשים מאוד וסבלו ? אם כן ,בהתייחס לתנאים בטרם שחיטה מתבקשת השאלה: האם קיים פער בין מה שמבקשת היהדות למנוע (גרימה ואכילת סבל) לבין מה שקורה היום שנת 2015 למשל בלולים העמוסים (סבל רב). לסיכום: יכול להיות שהשחיטה כשרה וכמעט ללא סבל אך בגלל התנאים וסבל של החיות בטרם השחיטה הופכות את החיה ללא כשרה מכיוון שסבלה ? תודה על המענה... דניאל

תשובה

שלום וברכה,
 
את נוגעת בשתי סוגיות נפרדות: צער בעלי חיים, ודיני שחיטה.
 
בעל לול, או בעל רפת, אשר התעלל בבעלי חיים - עבר על איסור צער בעלי חיים, והוא ייענש על כך משמים. אך דבר זה אינו פוסל את בעלי החיים לאכילה.
 
עם זאת, לא צריך להאמין לכל מה שמספרים בתעמולה הצמחונית שמופיעה ברשת. שוחחתי עם אנשים שעובדים ברפתות, והם תיארו לי תמונת מצב שונה, אם כי אין ספק שיש גם הרבה מה לשפר.
 גם הטענה שבעלי חיים סובלים כבני אדם - יש בה הרבה מן האנשה והדמיון, למרות שבעלי חיים ודאי מרגישים, אין להם חווית סבל וצער כבני אדם. עלינו לזכור שבעלי חיים אוכלים ונאכלים בטבע ב"אכזריות" רבה אף ללא עזרת האדם. הנה שאלה שקיבלנו על כך: "מדוע הקב"ה ברא אכזריות בטבע? מדוע בעלי החיים סובלים?"
https://www.hidabroot.org/he/question/94838
 
היהדות מלמדת אותנו כיצד להשתמש בחומר ולרומם אותו, ולא כדי להתנזר ממנו. כי ההתחברות הגדולה ביותר לבורא היא מתוך החומר. זו הסיבה שהתורה מעולם לא אמרה לחכמים להתנזר מנישואין לאשה, וזאת בשונה מהנזירים והכמרים שחשבו שכדי להגיע לצדיקות יתירה עליהם להתנזר ולא להקים משפחה, ומתוך שניתקו את עצמם מהחומר, הם פגעו בתכליתם הרוחנית, והזיקו לעצמם ולסובבים אותם. היהדות מגבילה את תאוותינו, ומלמדת אותנו כיצד להשתמש בכל דבר שניתן לנו, אך אינה ממליצה להתנזר מהן. לכן היהודים נהגו תמיד למעט באכילת בשר, ולשומרו עבור סעודות מצווה, סעודות שבת וחגים. חז"ל מעולם לא נמנעו מאכילת בשר, וגם לא רבותינו הגדולים ביותר. אנו רואים שגם בימינו אין גדולי ישראל נמנעים מאכילת בשר, כך שאין לנו צורך לבקש להיות צדיקים יותר מגדולי הדור.
 
וזו ההלכה: "אסור מן התורה לצער כל בעל חי. ואדרבא חייב להציל כל בעל חי מצער, אפילו של הפקר ואפילו של גוי. אך אם הם מצערין לאדם, או שצריך האדם להם לרפואה או לשאר דבר - מותר אפילו להרגן ואין חוששין לצערן, שהרי התורה התירה שחיטה..." (‏קצור שולחן ערוך, סימן קצא - איסור צער בעלי חיים ואיסור סירוס‏, סעיף א).
  
כדי לקבל תמונת מצב מלאה בנושא הצמחונות לפי היהדות, ומצב תעשיית הבשר בישראל, יהיה עליך לקרוא לפי סדר, ובעיון, את סדרת הכתבות שפרסמנו באתר בנושא זה.
 
צער בעלי חיים: לא בכשרויות למהדרין:
https://www.hidabroot.org/he/article/90810
 
על צער בעלי חיים בתעשיית הבשר בישראל:
https://www.hidabroot.org/he/article/82824
 
צער בעלי חיים ביהדות: הרב שדאג להאכיל את תרנגול הכפרות:
https://www.hidabroot.org/he/article/94819
 
האם להיות צמחוני זה יותר מוסרי?
https://www.hidabroot.org/he/article/101813
 
מה המטרה של מצוות הקורבנות:
https://www.hidabroot.org/he/question/109247
 
בברכה,
דניאל בלס

להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה