שאל את הרב - כללי

עץ הדעת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה הבנתי שהיצר הרע הוא בעצם התשוקות, התאוות, הרגשות שבאים מהלב, אז יש 2 דברים בספר בראשית שלא מסתדרים לי ואודה לכם אם תסבירו: 1-לאדם וחווה, לפני חטא עץ הדעת, לא היה יצר רע, אז למה כאשר חווה הסתכלה על עץ הדעת ´ותראה כי טוב העץ למאכל ותאוה הוא לעיניים´-זה אומר שהיה לה תאןות?הרי תאוה זה יצר רע לא? 2-רק לאחר שאדם וחווה אכלו מעץ הדעת, ´ותפקחנה עיניי שניהם´ ואדם ידע את חווה אשתו, אז הבנתי שבגלל שאכל מעץ הדעת, הוא קיבל את היצר שגרם לו להתייחד עם אשתו ולקיים את המצווה ´פרו ורבו´, אז זה נראה טוב, כי זה נראה שאם הוא לא היה אוכל מן עץ הדעת, הוא לא היה מתרבה.......אז עץ הדעת זה טוב או רע..? ותודה רבה לרבנים שעושים עבודת קודש

תשובה

שלום וברכה

כפי ביאורו של רש"י אין הכוונה לתאווה כפשוטה, אלא הכוונה היא שעץ זה יועיל מאוד לעיניים וכדברי הנחש ונפקחו עיניכם.

כפי המבואר במדרשים הרי אדם הראשון ידע את אשתו לפני החטא, וכתוצאה מכך שהנחש ראה את הזדווגותם התאווה לאשה והחל לדבר עימה ולפתותה.

קודם חטא אדם הראשון היה הזיווג דבר קדוש ונקי כהנחת תפילין ולא היה בכך שום בושה.

רק לאחר החטא נתערב בדבר גם היצר הרע.

בברכה - בנימין שמואלי