תפילה וברכות

האם אפשר לברך על אוכל בלי כיפה?

  • י"ז טבת התשע"ו

שאלה

האם אדם שלא חובש כיפה, יכול לברך על דבר מאכל? האם זה מעכב? כלומר צריך לברך רק עם כיפה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

חובה לכסות את הראש כשמזכירים את שמו של הקב"ה, ולכן אסור לברך ללא כיסוי ראש. וכיסוי הראש בידו לא מועיל, אך אפשר למשוך את השרוול של הבגד ולכסות בו את הראש.

מקורות: עפ"י שלחן ערוך אורח חיים (סימן צא סעיפים ג-ד) ומשנה ברורה (סימן ב ס"ק יב). וכתב בספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' (פרק א סעיף ה) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שבחור שמתחזק בשמירת מצוות, אך עדיין אינו מסכים ללבוש כיפה אפילו בשעת ברכה, ימתין מלברך עימו עד שירצה ללבוש כיפה בשעת הברכה, שיש בברכה בגילוי ראש זלזול בברכה. וע"ע בספר דרך שיחה חלק ב' (עמודים רנב-רנג) ובשו"ת אשר חנן חלק ח' (סימן ג).

בברכה,

הלל מאירס