תפילה וברכות

גיסי עבר תאונת דרכים האם במקרה זה עליו להגיד ברכת הגומל?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום רב, לגיסי הייתה תאונת דרכים שממנה הוא יצא בשלום תודה לאל רק הרכב נפגע לגמרי. האם במקרה זה עליו להגיד ברכת הגומל? ואם כן איפה בדיוק האם במקום התאונה או בבית כנסת? הוא שאל מישהו ואמרו לו שבמקרה זה לא אומרים ברכה זו רק אנשים שגססו והבריאו או כאלה שעברו את הים ? בתודה מראש, שירי

תשובה

שלום וברכה

עליו לברך ברכת הגומל בבית הכנסת לפני ציבור של עשרה איש לכל הפחות, ונהגו לעשות זאת ליד ספר התורה בימי הקריאה.

בנוסף לכך, כשיעבור בפעם הראשונה במקום התאונה עליו לברך: ברוך אתה ה´ אלוהינו מלך העולם שעשה לי נס במקום הזה.

וכך גם יברך בכל עת שיעבור באותו מקום, אחרי שעברו שלשים יום שלא ראה את המקום.

וכהכרעת המשנה ברורה [אורח חיים סימן ריח סעיף ט]:

"אם נפל עליו אבן וכיוצא בזה, או שעבר עליו עגלה טעונה שבדרך הטבע היה שימות ע"י זה, והוא ניצול ממיתה, כשיגיע לאותו מקום משלשים לשלשים צריך לברך".

בנוסף לכך יש להתנהג בהתאם לכתוב במשנה ברורה שם:

"כתבו האחרונים, מי שנעשה לו נס, יש לו להפריש לצדקה כפי השגת ידו ויחלק ללומדי תורה, ויאמר הריני נותן זה לצדקה ויהי רצון שיהא נחשב במקום תודה שהייתי חייב בזמן המקדש וראוי לומר פרשת תודה. וטוב וראוי לו לתקן איזה צרכי רבים בעיר ובכל שנה ביום הזה יתבודד להודות לה´ יתברך ולשמוח ולספר חסדו".

ומי שגמל חסד לגיסך, הוא יגמול אותו חסדים וכל טוב סלה.

בהצלחה - מנשה ישראל