דיני גזל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד שלום רב. 1. שהייתי קטן גזלתי הרבה ממכולות וכו" אינני זוכ ר במדוייק ממי ובאיזה מידה, אבל זוכר חלק שגזלתי מהם. האם אני יכול לתקן את זה ע´י שאתרום לכותל המערבי, סידורים ובתוכם יהיה כתוב נוסח זה: ´סידור זה נתרם ע´י בעל הממון שאני חייב לו´ כמו כן, לפעמים הייתי גונב מאחיי כסף, וארנקה של אמי, האם אני יכול לתרום סידורים כנגד הגניבה?? דרכים נבזות אלו עזבתי, ואינני מתכוון לחזור אליהם, האם יספיק לי הדבר הנ´ל בתור תיקון??

תשובה

שלום וברכה

גניבות שקודם בר מצוה אין חובה להחזיר, אולם כתבו הפוסקים שלצאת ידי שמים יש להחזיר גם גזילות אלו.

לכתחילה עדיף להחזיר לנגזלים, ובכך מתוקן העון בשלימות.

ואפשר לעשות זאת בחשאי ללא שיידע מי הוא המחזיר.

את מי שאינך מכיר או אינך יודע כמה גזלת, אתה יכול לעשות את העיצה שכתבת.

בברכה -  בנימין שמואלי