שבת

דיני מוקצה בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לדעת למה דיסק נחשב למוקצה בשבת ומה זה בדיוק מוקצה איך אני אדע מה מוקצה ומה לא ?

תשובה

שלום וברכה

אכתוב בקיצור נמרץ את הלכות מוקצה.

א. כל דבר שמשמש בדרך כלל לאיסור כגון פטיש שעיקר תשמישו הוא למלאכת בונה וכדו´ או סיר ריק שעיקר תשמישו לבישול, אף שאפשר להשתמש בהם גם כן לצורך היתר כגון בפטיש אפשר לפצוע קוקוס או אגוזים וכדו´ או בסיר אפשר לאחסן שם אוכל וכו´. נקרא כלי שמלאכתו לאיסור ואסור לטלטלו בשבת.

אולם לצורך שימוש בכלי לדבר המותר כגון להניח בסיר אוכל, או כאשר המקום שבו מונח המוקצה נצרך לשימוש כגון שהסיר מונח על כסא והאדם רוצה לשבת על הכסא, מותר לטלטל את הכלי שמלאכתו לאיסור.

ב. כל דבר שאינו כלי כלל כגון אבן, או שאין כל אפשרות להשתמש בכלי אלא לצורך דבר האסור בשבת כגון מעות קרוי מוקצה מחמת גופו, ואסור לטלטל את המוקצה לשום צורך.

ג. דבר שהוא כלי שמלאכתו לאיסור, וראוי ג"כ מעט לתשמיש היתר אולם מחמת חשיבותו מקפידים מאוד שלא להשתמש בו שום דבר היתר, כגון סכין של מוהל, שאף שאפשר להשתמש בו לפירות, אין המוהל מסכים לכך עקב חשיבות הסכין, ג"כ דינו כמבואר בסעיף הקודם שאסור לטלטלו כלל.

ולכן דיסק הוא ככל הנראה דרגה ב´ ואולי ג´, ואסור לטלטל דיסק לשום צורך כלל.

בברכה - בנימין שמואלי