תפילה וברכות

האם חובה להתפלל שמונה עשרה מתוך סידור?

  • א' שבט התשע"ו

שאלה

כבוד הרב, יש לי סוגיה שאני הרבה זמן מחפש תשובה. כשאני קורא תפילת 18 הכוונה שלי כפולה משאני קורא מהסידור, השאלה אם אפשר בלי הסידור? תודה

תשובה

שלום רב,

אין חובה להתפלל מתוך סידור, אלא שנכון להתפלל מתוך סידור אם על ידי כך תכוון יותר, אולם אם תכוון יותר בלי סידור - תתפלל בלי סידור (יעויין משנה ברורה סימן צג סק"ב שכתב, האר"י ז"ל היה מתפלל מתוך הסידור כדי שיכוון מאוד, גם שלא להבליע נקודה, והכל לפי מה שמרגיש האדם בנפשו).

אולם בתפילות הבאות מזמן לזמן, כגון התפילות של ראש חודש, יום טוב, על הניסים בחנוכה ופורים, יש להיזהר להתפלל מתוך הסידור כדי שלא יבוא לידי טעות. ולכל הפחות בתפילה הראשונה בזמנים הנ"ל יש להיזהר להתפלל מתוך סידור (יעויין שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן ק, ברכי יוסף סק"ב ומשנה ברורה שם).

בברכה,

הלל מאירס