חברה והשקפה

מהי חסידות סאטמר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מהי חסידות סאטמר? עלו בי תהיות לאחרונה. ידוע לי שסאטמר מתנגדים לציונות, להתיישבות בארץ ישראל (יש חלק קטן שחי בירושלים אך רוב רובם הגדול יושב בארה´ב), נגד הצבעה בבחירות והשתתפות בכל דבר הקשור בארץ ישראל. יש היגיון רב בדברהם. אנו היהודים לא אמורים להשתייך לכל הזרם הציוני/ ישראלי. מה כב" הרב חושב על כך?

תשובה

שלום וברכה

העמדה של האדמו"ר מסטמר זצ"ל היתה עמדת מיעוט. רובם ככולם של גדולי אותו דור שהמדינה קמה בימיהם סברו שהתנגדות להתיישבות המחודשת בארץ ישראל מנוגדת להלכה, ואדרבה. משהתאפשר להתיישב בארץ ישראל חזרה מצוות התורה על ההתישבות בה כמצווה מחייבת.

אותם גדולים קבעו שהשתפות פעילה של אנשים חרדיים בכנסת ישראל, הינה חובה. וברור כיום שללא העניין הזה הצביון היהודי מארץ ישראל הקיימת עד היום במידה מסויימת, היתה בסימן שאלה גדול מאוד, אם בכלל.

אין לנו קשר כל שהיא עם השקפת הציונים, שליחת הנציגים לכנסת ישראל דומה לשליחת הנציגים החרדיים לפרלמנט הפולני לפני כמאה שנה, בכדי ללחום ולהשפיע שלא יגזרו על השחיטה היהודית, ולאפשר חיים יהודיים לעם ישראל באשר הם. אותה המטרה קיימת גם כיום במדינת ישראל, וביתר שאת.

לולי נציגים שומרי תורה ומצוות, באותה כנסת ישראל, שלמרבה הצער מחליטה גם בנושאים הנוגעים ליסוד נשמתה של עם ישראל כמו מוסד הנישואין, ועוד ועוד, הרי שהחשש  לטמיעה והתבוללות של העם היהודי בתוך ארצו, היה קרוב מאוד.

בהצלחה - מנשה ישראל