שאלה על חומש שמות

  • כ"ז שבט התשע"ו

שאלה

לרב בלס שלום יש לביתי שאלה והיא: בחומש שמות פרק ח פס' ח כתוב: "...ויצעק משה...." והשפתי חכמים כותב שם ששינה הכתוב בצפרדעים כי היו הצפרדעים צועקות ושאדם מתפלל צריך להשמיע לאוזניו את תפילתו ולכן הוצרך לצעוק . עמ''י לא סבלו מהמכות איך יתכן ששמע את רעש הצפרדעים?

תשובה

שלום וברכה, ותודה על שאלתך.

בני ישראל אכן לא סבלו מרעש הצפרדעים, כי לא דרו יחד עם המצרים, אלא חיו בארץ גושן שהיא בקרבת מצרים. הצפרדעים עלו מן היאור ישירות לבתי המצרים שחיו קרוב לשפת היאור.

אני מאמין שמשה רבנו צעק מכמה טעמים:
- שהקב"ה רצה ללמדנו על ידו הלכה שחייב אדם להשמיע לאוזניו.
- כדי שגם פרעה הנענש ישמע את בקשתו של משה, ויידע שה' שמע לתפילתו.
- כדי ללמדנו בפסוק זה שהצפרדעים היו רועשות, וזה היה חלק מעונשם של המצרים.
- צעקתו של משה הגדילה תפילתו באותה שעה, ופתחה שערי שמים דווקא בגלל שהוצרך לזעוק לה' בכל כוחו (דוגמת המאמר "רבי יהושע בן לוי אומר כל העונה אמן יהא שמיה רבא בכל כוחו קורעין לו גזר דינו" - שבת דף קיט).

בברכה,
דניאל בלס