טיפ במסעדות

  • כ"ח שבט התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב, קראתי עכשיו לגבי השארת טיפ במסעדות, אני אעתיק את הקטע כדי לחסוך כתיבה ולהתמקד בשאלות שיש לי. "2. יש מנהג ידוע במסעדות להשאיר טיפ לאחר הישיבה או האכילה. אם לא משאירים, האם יש חשש גזל? שלום רב. אכן יש חובה להשאיר טיפ כפי המנהג, ומי שלא משאיר טיפ עובר על חשש איסור גזל (ראה בספר טובך יביעו חלק ב' עמוד קז לגר"י זילברשטיין, שהיות שהמנהג המקובל כיום בכל המקומות הוא שבעלי האולמות מכניסים את סעיף ה'טיפ' בתוך החישוב הכללי של המשכורות שהם משלמים לעובדיהם, לכן מי שלא נותן טיפ עובר על חשש איסור גזל)." התשובה די הפתיעה אותי והייתי רוצה הסבר בבקשה, למה המעסיק עצמו לא צריך לדאוג לעובדיו ולשלם להם את שכרם מהמשכורת שהוא מרוויח?, כיאה לכל מקום עבודה, שבעבור שעות עבודה משלם שכר הוגן. תודה רבה, רועי

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת, והתשובה היא שבדיני ממונות העניינים נקבעים לפי מנהג המדינה, וכיוון שזהו מנהג המדינה לתת טיפ - כך צריך לנהוג.

בברכה,

הלל מאירס