שאל את הרב - כללי

הנאה מאיסור

  • ח' אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב, ברצוני לשאול האם אפשר ליהנות מדבר המובא ע"י אחר באיסור? , ובכך אפרט את השאלה :בצבא יש חיילים שנשארים בשבת בבסיס ויש הורים שעדיין לא שומרי תורה ומצוות הבאים לבקר את בנם החייל בשבת עצמה ומביאים איתם אוכל ומיני מתיקה האם עצם האוכל שהובא בעבירה ובאיסור מותר לאכילה ולהנאה ע"י חיילים אחרים השומרים תורה ומצוות? ואחדד את השאלה מה קורה בחנות השק"ם אם מביאים סחורה בשבת?מותר לקנות מחנות זו? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

לפי דעת הריטב"א בשם רבינו יונה (עירובין מא:), אינו אסור לאכול את האוכל כי לא נשתנה דבר בגוף החפץ.

אמנם, הבה"ל [שי"ח, א, ד"ה אחת] (בעל ה"משנה ברורה") החמיר בכך בדאורייתא, ולכן אין לאוכלו בשבת.

אבל אין צריך להמתין בכדי שיעשו במוצאי שבת, וכמובא במשנה ברורה (סימן שיח ס"ק ה): "דלא בעינן להמתין בכדי שיעשו אלא במלאכה הנעשית ע"י א"י בשביל ישראל משום דקל בעיניו איסור דאמירה לעו"ג ויבוא לעשות כן פעם אחרת כדי שיהיה מוכן לו במו"ש מיד. אבל דבר שנעשה ע"י ישראל בידים ודאי ליכא למיחש דעי"ז שנתיר למו"ש מיד יבא פעם אחרת לומר לישראל לבשל לו בשבת בשביל זה ועוד שהישראל לא ישמע לו דאין אדם חוטא ולא לו."

ובנוגדע לקניית חפץ, מעיקר הדין פסק הרב שלמה זלמן אויערבך ז"ל (מנחת שלמה א ה), שכאשר המעשה לא נעשה בגוף החפץ, מותר השימוש בו אחרי שבת. וכאן מעשה הקנייה של הבגד או טלטולו ברשות הרבים לא שינו כלל את גוף החפץ.

בברכה, ושנזכה כולנו לשמירת שבת כהלכתה,

רב נחום