חברה והשקפה

קילול ה`

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום רב, קראתי באתר בשאלה ששאל אדם מסוים, מה עונשו של מקלל ה`, ציטטת מהכתוב שעונשו הינה סקילה באבנים. שאלתי היא כזאת ואקווה שתבינה נכון, האם עונש זה אינו אכזר מידי? שכן אני מבין שקילל את יוצרו ובוראו, אבל על ידי כך שמעניש בעונש כזה זה חמור! שכן ניתן להבין מכאן שהקב"ה הוא מין עריץ, אין בכוונתי כאן להעליב, אבל ברצוני לדעת תשובה לשאלה זו. והשאלה שלי מסתבכת פה עוד יותר. יש מקום מסויים בתנ"ך שמישהו קילל את ה` או העליבו (איני זוכר בוודאות אך משהו דומה) והקב"ה לא עשה לו כלום ואילו שקילל אחד מנביאי ה` הענישו הקב"ה. אז אם כך, מדוע פעם אחת הוא הורה לסקול ופעם אחרת לא עשה כלום על כך שקילל את הקב"ה? בוקר אור ויום מהנה, אלמוג מתנה

תשובה

שלום וברכה

אינני זוכר את התשובה הזאת, אבל כדאי לדעת שכל עונשי המיתה שבתורה מדובר רק באופן זה: שהיו שני אנשים `לפני` שהוא עבר את העבירה, והם אמרו לו באופן ברור דע לך שדבר זה שאתה מתכוון לעשות אסרה התורה שנאמר.... [והם צריכים לצטט את הפסוק במדוייק], והתורה מענישה על כך `סקילה`, [הם חייבים לפרט את העונש המדוייק], ורק אם החוטא מקבל את ההתראה, דהיינו שהוא עונה להם בשחץ: "אני יודע ואני עושה את המעשה על דעת כן, שיסקלו אותי", ואחר כך הוא חוטא, רק באופן כזה אפשר להעניש בעונשי המיתה הכתובים בתורה, ובאמת מדובר במקרה מאוד מאוד נדיר, שהבן אדם פשוט מפקיר את עצמו למות,

ולפיכך אמרו חז"ל שבית דין שהרג אדם אחת לשבעים שנה נחשב לבית דין רצחנית, שלרוב נדירות המקרה שצריך לקיים את עונש המיתה הכתוב בתורה, וגם אז מרבים בחקירות ודרישות לפסול את העדים בפגמים רבים, על ידי שיחקרו אותם אם הם זוכרים את צבע הבגד שהיה לבוש החוטא, וכך עוד כל מיני חקירות שונות ומוזרות, ומנסים בכל דרך להכשיל את העדים, ורק אם לא הצילוחו להכשיל אותם מוציאים את הדין לפועל, ורק, כמו שכתוב לעיל, אחרי שהחוטא הפקיר עצמו למיתה, ואמר שהוא עושה את החטא על מנת שיסקלו אותו. כך שאחרי כל הנ"ל ברור שעונשי התורה היו נדירים ביותר, וכמעט שניתן לקבוע שמדובר יותר בהרתעה מאשר עונש מעשי.

בהצלחה - מנשה ישראל