תפילה וברכות

תפילה בעיניים עצומות או מתוך הסידור \ תהילים על פי השם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום 1.ראיתי הרצאה מאד יפה בנושא תפילה, ששם הרב אמר שמאד גדול להסתכל על אותיות התפילה שכך יורדות אנרגיות עצומות לאדם. ובמקום אחר קראתי שעדיף לאדם לעצום עינו בתפילתו. אם כך מה הדבר הטוב ביותר לעשות? ( לי אישית הרבה יותר קל להתפלל כאשר עיניי עצומות) 2. מה פרק התהילים שלי אם שמי הודיה ונולדתי ב- א` תמוז תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

כך אמר הבעל שם טוב: "כשאדם במדרגה קטנה, אז טוב יותר להתפלל מתוך הסידור, שמכח שרואה האותיות, מתפלל יותר בכוונה, אבל כשהוא דבוק בעולם העליון, אז יותר טוב לסגור עיניו, כדי שלא יבטל אותו הראייה מלהיות דבוק בעולם העליון", (צוואת הריב"ש דף ד ע"ב). ועוד אמר: "החכם עיניו בראשו להבין ולהשכיל אם הזמן גורם שיוכל לכוון בסוד הפנימי ולהתענג כנ"ל מוטב, ואם רואה שהוא בסוד הקטנות ואינו יכול לכוון, שמתגברין עליו מחשבות זרות, אזי יתפלל כתינוק בן יומו מתוך הכתב, כאשר העיד על עצמו שהיה בארץ אחרת זמן מה בבחינה זו, שנסתלק ממנו הנ"ל והיה מדבק עצמו אל האותיות וכו`, ואמר כאשר מתפלל מתוך הכתב ומדבק עצמו אל האותיות אזי מעלה בחינת עשייה, [כי תבת כתב הוא ר"ת כתר של מלכות שהוא ת על ידי בינה], וכך ציוה לאיש פרטי שיעשה כך עד שחזר למדרגתו העליונה". עד כאן דברי קודשו.

ולפי מדרגתך תתנהגי, וגם בהלכה כתב החפץ חיים כדברים הללו [משנה ברורה סימן צה סעיף ב]: "כתבו האחרונים שכל מי שאינו עוצם עיניו בשעת תפילת י"ח אינו זוכה לראות פני שכינה בצאת נפשו, אך אם מתפלל בסידור ועיניו פקוחות כדי לראות בו לא נאמר זה". קביעות פרקי התהילים לפי המזלות לא שייך לך, את נמצאת ברמה רוחנית גבוהה מאוד, ואין לך קשר להשפעות מזליות כאלו ואחרות. תדבקי בכלל מזמורי התהילים שרובן `הודיה` להקב"ה כפי שאת נקראת.

בהצלחה - מנשה ישראל